В месеца, когато отбелязваме 100 години от първата обществена фондация в САЩ, продължаваме да ви срещаме с хора, които работят за развиване на дарителството, тук в България. За пътя, който трябва да извървим, като общество, за промяната, която сами случваме и добрите модели за дарителство, разказва Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ.

Кога е създадена Работилницата и какви са посоките, в които работи?

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ)  е създадена през 2001 година. Тя е наследник на програма „Знания, успех, промяна“ на Британската организация Чарити Ноу Хау, работила в страната ни в периода 1997 – 2001. И до днес, много хора ме питат за името на фондацията. Всъщност беше избрано в резултат на своеобразен референдум, на който участници в програмата, хора от Групата на съветниците, учредителите и приятели гласуваха. Така се роди „Работилница за граждански инициативи“ – работилница, защото ние искаме да сме различни, да сме близо до хората и с тях да създаваме промяната.

ФРГИ извървя дълъг път на развитие. От организация, която започна работа по програма за развитие на малки  граждански организации, до една от най-големите фондации в страната, предоставяща годишно между 700 000 и 1 000 000 лева под формата на финансиране за граждански организации.

В годините работа създадохме добри модели, някои от тях за първи път в България – първият в страната корпоративен фонд, управляван от фондация, създаден през 2006 е модел за работа между бизнеса и гражданския сектор. Фондацията е единствената у нас, която създаде свой механизъм за устойчивост, така наречения „Постоянен фонд“. Чрез него ще имаме независим източник на финансиране с  постоянен приток на средства на годишна база. Фондацията е  домакин на фонд „Валя Крушкина“, който пък е модел и механизъм за развитие на частната филантропия.

Кои са хората, които подкрепят дейността ви?

Зад тези успехи стои подкрепата и доверието на много хора. Ще започна със седемте човека, членове на нашето Настоятелство, задължително ще спомена  и онези над 80 човека, работили безвъзмездно за нас като оценители на проекти по различните наши програми и фондове, над 15-те доброволци , които ни подкрепят  в различни  наши събития, разбира се хората, които участват в нашите програми и накрая специално място искам да отделя на дарителите. През годините ние сме получавали доверието и финансовата подкрепа на големи частни фондации – Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ (САЩ), Фондация „Оук“ (Швейцария), Фондация „Велукс“ (Дания), Фондация „Крал Бодуен“, (Белгия), Фондация „Америка за България“. Имаме добро партньорство и дълга съвместна работа с корпоративни дарители от България, като Еврофутбол от 2007 г., Първа Инвестиционна банка от 2005 г., SAP Labs България от 2010. Подкрепа за нашите каузи са дали и над 1 500 индивидуални дариели. Всички тези хора и компании са ценен ресурс за нас и бих искала за пореден път да изкажа нашата благодарност.

Пълния текст, четете на vesti.bg

Сподели!