Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, казва Красимира Чахова.

„Казвам се Красимира Чахова, родена съм в Сунгурларе и живея в Стара Загора. Омъжена съм, имам трима синове, които в момента са студенти. Хобито ми е да спортувам. Занимавам се активно с лека атлетика и ходя на състезания за ветерани. Имам спечелени титли и медали от олимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства. Работя като мениджър във фирма „Чахов” ООД и на доброволен принцип в няколко организации. Председател съм на съвета на дарителите на „Обществен дарителски фонд Стара Загора“. Член съм на Обществения съвет към кмета на Община Стара Загора“.

Въпрос на гледна точка

„Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети в шапката на просяк – това е жест, без каквито и да било дългосрочни последици, начин да успокоиш съвестта си. Дарителството е съзнателното усилие, което правиш, за да подкрепиш кауза, за която си наистина запален, а каузи колкото искаш. През 90-те години на миналия век беше разпространено различни фондации да обикалят по домове и офиси, за да събират пари с благотворителна цел. В един момент си казах „ Защо трябва да давам пари, които не знам къде отиват”. Така със семейството ми променихме приоритетите си за какво и кого да подкрепяме. През годините съм правила много и различни дарения, като започнем от нов купол и 100-килограмова камбана на църквата в село Богомилово. Дарение за изработване макет на възрожденска Стара Загора, за купуване на книги за библиотека „Родина“, на Регионалния исторически музей и стигнем до подкрепа на домове за деца, лишени от родителска грижа и спортни дейности на клуба по лека атлетика, футболен клуб „Траяна”.

С лични средства и суми, събрани от наши приятели и съмишленици построихме игрище за мини футбол в село Богомилово. Изградихме и подарихме първата нова къща след наводненията в село Бисер. Бях сред организаторите на благотворителен концерт в подкрепа на футболен клуб „Берое” . Впоследствие през сезона отборът спечели купата на България. Така от кауза на кауза започнах да увличам все повече хора, сама да инициират каузи и да работят активно за тяхното успешно реализиране“.

„Броят на участващите в благотворителни кампании е много по-голям, отколкото броят на членуващите в партии“

„Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, обща визия и решения, и насочване на ресурси за определена кауза.

За всички е ясно, че проблемните сфери не са малко – бедност, корупционни практики, липса на реформи в здравеопазване, образование и социална политика, проблеми в съдебната система и в ефективността на пуб­личната администрация. Затова България е на едно от последните места по индекс на развитие на гражданското общество. От друга страна пък участващите в благотворителни кампании у нас са много повече отколкото броят на членуващите в партии, синдикати и други организации. Има много какво да се свърши и в страната, и в Стара Загора – градът, в който живея.“

Целия текст, четете на: vesti.bg

Сподели!