Днес ставаме на 18, и въпреки тази символична годишнина няма да организираме голямо празненство, а сме запретнали ръкави в подготовката на няколко важни неща. Утре започваме тридневното обучение за изграждане на следващото поколение граждански лидери, мотивираме граждански организации да организират събития, вдъхновяващи деца и младежи да програмират от инициативата „Запознайте се и програмирайте“, ежедневна подкрепа на организации от сектора да получат дарение на лицензирани софтуерни ресурси от платформата TechSoup България и разбира се, непрекъснатата комуникация в подкрепа на финансираните организации по различните ни програми. Неща, които ни придвижват напред към създаването на по-добър живот за общностите в цялата страна.

Историята накратко

Идеята за Фондация „Работилница за граждански инициативи“ се ражда след четиригодишна работа по програма „Знания, успех, промяна“ на Чарити Ноу Хау. От 1997 г. програмата обучава и предоставя финансова подкрепа на малки и/или новосъздадени граждански организации, които да допринасят за развитието на своите общности. През 2001 г. българският екип на програмата решава да надгради постигнатите резултати, чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи“, или ФРГИ, както по-късно ще я наричат.

18 години по-късно

На днешния ден преди 18 години излиза първото съдебно решение за регистрацията на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тогава никой не подозира, че след 18 години, зад това име ще стоят повече от 1500 финансирани организации и близо 2000 подкрепени инициативи. Никой не допуска, че средствата, които ФРГИ ще набере в подкрепа на местните общности ще надвишават 7 000 000 лв., а обучените представители на сектора ще бъдат повече от 2000. А още по-повече, че зад тези цифри ще бъдат хиляди истории за смелостта да не си съгласен със заобикалящата среда, за отговорността да поемеш нещата в свои ръце и най-вече за удовлетворението от поредната стъпка към промяната.

През тези 18 години ФРГИ повлия значително върху развитието на българското общество в дългосрочен план. Поставяйки в центъра индивидуалната отговорност, доверие, грижа, филантропия, равни права, ФРГИ работи за най-важните принципи на демократичното общество.

През тези 18 години ФРГИ беше първата, която:

· Започна да обучава малки организации да набират средства от частни дарители;

· Създаде единствения до момента обучителен пакет за граждански организации;

· Подкрепя местното дарителство;

· Инвестира в следващото поколение млади филантропи;

· Заговори за професията фъндрейзер;

· Управлява първия корпоративен фонд в страната;

· Направи първия за България сайт за онлайн дарения;

И днес, когато гражданските организации са подложени на непрестанни атаки, застрашаващи принципите на демокрацията, ние продължаваме смело напред. В контекста на свиващо се гражданско общество, само за изминалата 2018 г. успяхме да подкрепим близо 150 организации и почти 100 души да работят за по-добрия живот в своята общност. За техните усилия, предизвикателства и успехи, разказваме на страниците на Годишния ни отчет за 2018 година.

18 години не са много, но са достатъчно, за да бъдеш пълнолетен и да стъпиш на прага на зрелостта. И като един 18-годишен млад човек, сме изпълнени с ентусиазъм да променяме и вяра в по-доброто бъдеще.

През следващите 118

На рожден ден, хората винаги си пожелават нещо. Единственото, което ние желаем са съмишленици, като тези, с които заедно извървяхме пътя до 18-те и още такива, с които да продължим и през следващите 118.

Сподели!