Как да развием логическото мислене на учениците? Как да ги стимулираме да бъдат креативни и иновативни? Как да подготвим следващото поколение лидери? Отговорът е: чрез програмиране.

Учени и предприемачи напоследък се обединяват около вярването, че програмирането като умение е от огромна необходимост за младите хора, за да развиват световната икономика за в бъдеще. Позитивното влияние върху младежите се проява още на етап обучение. Чрез програмирането младите хора развиват полезни умения като способност за решаване на проблеми, креативност и комуникативност.

Програмирайки децата и младежите развиват изчислително мислене, което им помага да разглеждат даден проблем като го редуцират до по-малки препятствия и в резултат да се справят с него по максимално ефективен начин. Програмирането спомага също и за стимулиране на креативността. В процеса на програмиране се срещат различни проблеми, чието разрешаване изисква иновативни решения и нестандартно мислене. Хората с развити логическо и творческо мислене са успешни комуникатори. Те умеят да се изразяват добре и да общуват по ефективно.

Всичко това спомага и за по-успешното представяне в училище. „В процеса на обучението по програмиране хората се учат на още много неща. Те не просто се учат да програмират, те се програмират да учат.“, завява в една от своите статии проф. Мичъл Резник от Масачузетския технологичен институт (MIT).

Не на последно място - програмирането спомага за успешната кариерна реализация. Заниманията по програмиране в ученическа възраст спомагат за избора на професия.

Разбира се, младежите могат да изберат да се развиват в сфера, различна от софтуерното инженерство, но придобитите качества и умения ще им спомогнат за успешното израстване във всяка една професия. Още повече днес все повече професии изискват дигитални компетенции, като тази тенденция се запазва и в бъдеще.

Как обаче да вдъхновим интереса на младите хора към програмирането? Отговорът на този въпрос е инициативата „Meet and Code – Запознайте се и програмирайте“. Инициативата предлага подкрепа за граждански организации, които да реализират вдъхновяващи събития. Събитията трябва да покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как може да се използва, за да се даде живот на идеите.

Платформата www.meet-and-code.org, от където става регистрацията на събитията, предлага и различни идеи и формати за вдъхновяващи програмирането събития.

Регистрирайте вашето вдъхновяващо събитие на www.meet-and-code.org

Зад инициативата „Запознайте се и програмирайте" стоят технологичната компания SAP, немската организация Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup Europe и Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!