След огромния успех през изминалите две години, и през тази инициативата „Запознайте се и програмирайте“ ще подкрепи граждански организации и читалища да организират вдъхновяващи събития по време на Европейската седмица на програмирането (5 – 20 октомври 2019 г.).

Подкрепа за читалища, училищни настоятелства, сдружения и фондации

В предходните две издания читалища, училищни настоятелства, сдружения и фондации от цяла България получиха подкрепа да организират над 150 събития, в които се включиха близо 10 000 деца и младежи от цяла България.

Различни събития вдъхновяват деца и младежи да програмират

От хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови фестивали, от забавни игри за програмиране до такива, базирани на сложни математически понятия, финансираните събития показаха на младите хора колко забавно и интересно може да бъде програмирането.

Готови за утрешния дигитален свят

„Запознайте се и програмирайте“ цели да допринесе за подготовката на младите хора за утрешния дигитален свят. Всеки ден модерните дигитални технологии поставят нови предизвикателства към европейския бизнес и общности. 9 от 10 работни места ще изискват дигитални умения според доклада „Липсващи дигитални умения в Европа” на Европейската комисия от 2017 г. Ето защо е важно младите хора да се подготвени за този нов дигитален свят.

Инициативата се реализира на европейско ниво, като всички желаещи да получат подкрепа кандидатстват през общия сайт на инициативата: https://meet-and-code.org. Освен регистрация и описание на събитието на сайта на инициативата, тази година кандидатите трябва да се регистрират и на платформата TechSoup България, откъдето да получат код за валидация. Вписването на този код е задължително условие за регистрацията на сайта. Ето как да получите кода и да изпратите своята идея за събитие в 4 лесни стъпки:

1. Започнете регистрацията си на https://meet-and-code.org  

Едно от главните менюта на сайта на инициативата е менюто „Регистрирай“. Кликайки на него, се поява уточняващ текст с информация какви данни и документи ще са необходими за последваща регистрация. Продължавайки чрез бутона „Регистрирай“ се повява страница с няколко полета, в които следва да въведете вашите данни – име, фамилия, телефон, електронен адрес, позицията, която заемате в организацията и разбира се - парола, с която да се вписвате във вашия профил на сайта на инициативата. След като попълните полетата ще получите потвърждаващо вашия профил съобщение на електронния адрес, който вече сте предоставили.

1-1.png

2. Вземете код от TechSoup България

След като се впишете на сайта на инициативата, ще се появи екран с едно поле, в което трябва да въведете код за валидиране от платформата TechSoup България. Системата автоматично препраща към сайта на TechSoup Global, от където трябва да въведете, че сте от България. След като сте посочили, че сте от България, се появява екран с две възможности – „Нов член“ или „Съществуващ член“ на платформата TechSoup България. В случай че нямате регистрация в TechSoup България следва да изберете Нов член". Системата препраща към формата за регистрация на платформата TechSoup България.

2.png

a. Регистрирайте се като лице: Обърнете внимание, че тук отново започвате регистрацията с данни за вас, а не с данни за организацията. Отново трябва да попълните име, фамилия, данни за контакт, позиция в организацията, и парола. 

b. Регистрирайте организацията: След като сте попълнили вашите данни, вече следва да въведете данните за вашата организацията. Следва да дадете информация за вид на дейността, име на организацията, адрес, контактни данни, мисия на организацията, като и да прикачите необходимите документи за валидиране. Необходимите документи са:

  • Удостоверение от Министерство на правосъдието за вписване в Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност;
  • Актуално състояние на организацията, издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на изпращане;
  • Копие от БУЛСТАТ;
  • Попълнена декларация за съгласие с условията на дарителите – формата за декларация ще намерите на страницата тук

Декларацията трябва да се попълни на ръка и да се подпише от официално представляващия/-ите организацията. Ако бъде подписана от друг представител на организацията, ще е нужно да се приложи и копие на нотариално заверено пълномощно. Декларацията се сканира и се прилага в pdf.

2-b.png

c. Вземете знака за валидиране: След като сте прикачили всички необходими документи и сте завършили регистрацията си на платформата TechSoup България ще получите електронно съобщение, че вашата организация в валидирана. Съобщението се получава до пет работни дни на предоставения електронен адрес. След като сте получили потвърждаващо съобщение, можете да вземете вашия знак за валидиране. За целта - влезте в профила си и отидете на менюто „Знак за валидиране“. Там ще се визуализира вашия код.

2-3.png

3. Приключете регистрацията си на https://meet-and-code.org

Необходимо е да се върнете на сайта на инициативата, да се впишете с вече регистрираните електронна поща и парола и в полето „Знак за валидиране“ да въведете вашия знак от TechSoup България. Както ще видите, данните за организацията ще са попълнени автоматично и от вас ще се изисква само да ги потвърдите. На този етап е необходимо да попълните допълнителни данни за вашата организация – като лого и банкови данни. Банковата сметка следва да бъде на организацията и ще се използва за получаване на финансирането, в случай, че вашата идея/идеи бъдат одобрени за финансиране.

3-1.jpg

С това приключва регистрацията на вашата организация и можете да преминете към описание на събитието/събитията, с които кандидатствате за участие в инициативата.

3-2.png


4. Създайте събитие/събития

Можете да участвате в инициативата с повече от едно събитие. Необходимо е обаче да попълните формуляра за всяко отделно събитие. Готово! Вече участвате в конкурса за инициативата „Запознайте се и програмирайте“ 2019 г. Освен полетата от изображението, при регистрация на събитието ще имат опция да отбележите дали желаете то да участва за наградите „Запознайте се и програмирайте“ 2019. Моля, не отбелязвайте събитие по проект Фар", тъй като тази година не са предвидени такива събития. 

4-2.png

Разбира се, в процеса на регистрация на вашата организация и събития, можете да разчитате на подкрепа от екипа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на електронен адрес: bulgaria@meet-and-code.org или на телефон: 02/954 9715.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и се реализира у нас от Фондация „Работилница за граждански инициативи" като единствен партньор на TechSoup за България.

Сподели!