Д-р Матев отпи от капучиното си и на лицето му отново грейна усмивка. „Да всъщност, когато човек среща трудности или не получава резултат, който е очаквал, не трябва да се обезверява, а да продължи да търси начини.Всъщност любопитството и стремежа да стигнеш до решението е водещо в развитието ни. На това се опитваме да учим и децата, които идват при нас. Да мотивираме интересът им към природните науки.“

Тази енергия и увереност, с която д-р Матев говори, се пренася и в търсенето на финансиране за изпращане на наш отбор от млади естествоизпитатели на Международния турнир на младите естествоизпитатели (МТМЕ) в Белград през месец юни. Ръководителят на отбора д-р Младен Матев и Иглика Ангелова координатор на отбора, решават да инициират дарителска кампания за набиране на средства под името „Рицари на знанието“, с които да платят таксата за участие на нашия отбор. С тях разговорям за ползите от подобно участие, за възможностите, които дава едно такова състезание на учениците и опита, който придобиват.

Каква е идеята на състезанието?

Международният турнир на младите естествоизпитатели (МТМЕ) е нова и перспективна форма на отборно състезание с много-добри възможности за индивидуална изява на млади хора с интереси в извънкласната работа по природните науки. Турнирът е за ученици между 12-16 години. На тазгодишното трето издание, което ще се проведе в Белград от 19 до 25 юни, ще вземат участие 22 отбора от 19 държави. Сред тях - Китай, Южна Корея, Индонезия, Бразилия, Руската Федерация, Израел, Турция, Грузия. Реални конкуренти на нашите естествоизпитатели са източноазиатските отбори – Китай и Южна Корея, в тези страни се инвестират страшно много средства и усилия, в развитието и подготовката на млади хора в областта на природните науки.
Всяка държава може да участва с неограничен брой отбори, така и шансовете й за победа са по-големи. Ако успеем да съберем средствата и да платим таксата от 1640 евро, ще заминем с един отбор от 6 много добре подготвени състезатели. Това ще е третото участие на младите естествоизпитатели на този форум. Първото беше в Турция през 2013 година, откъдето се върнахме с бронзови медали, а миналата година разделихме първото място с отбора на Грузия, на състезанието в България. Домакин на турнира беше град Кюстендил. По регламент състезанието се провежда в рамките на шест дни и през това време участниците се представят пред жури като мерят сили и знания върху задачи, по които се подготвят през годината. След края на едното състезание се изпращат задачите за следващото и те са на разположение на ученици от всички училища в страната.

Защо трябва да участваме в турнира?

На тази възраст децата са изключителни мечтатели, много са любопитни и търсещи. Целта на тези участия и най-вече подготовката за тях е много, много важна. Идеята на турнира е освен знания и авторитет на базата на натрупана информация, да се демонстрират и увереност и умения за презентиране. Този турнир сам по себе си е интилигентен, първо на ниво личност и след това на ниво свят. В него децата се учат как при равни условия да се състезават със свои връстници на световно ниво, да експериментират. Не е възможно в затворената среда на едно училище, на един град, дори на една страна да се постигне напредък и стремеж към израстване. Да измериш своите знания и ниво с останалите е безценен опит и преживяване, което участниците получават. Освен това учениците се учат да не си поставят граници, да „отсяват житото от плявата“ в безкрайното море от информация. По време на участието си те се срещат с ментори от цял свят, с представители на компании и институции, това са безценни контакти за младите хора.

Какво ще се случи с набраните в кампанията средства?

Много сме благодарни на всички, които до момента са подкрепили кампанията „Рицари на знанието“. Със средствата ще платим таксата за участие на един отбор от млади естествоизпитатели, разбира се, ако съберем повече пари ще отидат повече деца. Крайният срок за внасяне на таксата е 30 май, 2015 г., надяваме се дотогава да успеем да съберем цялата сума. За нас медалите не са основна мотивация в подобен турнир, най-важното е участието на учениците, възможността да се срещнат с други като тях, да усетят подкрепата, оценката на работещите в тази сфера. Извън състезанието нашата цел е целогодишно да събираме учениците с интерес към природните науки. Да работим с тях, да им предоставяме възможност да се срещат и общуват помежду си в един клуб на млади хора с интерес към природните науки.

Младен Матев е доктор по физика в „Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика“ към БАН.
Иглика Ангелова е координатор на Кариерен център към „Център за обучения“ на БАН.

ФРГИ подкрепя кампанията „Рицари на знанието“.
Повече информация за възможностите за даряване може да намерите на: https://dmsbg.com/5537/kampania-ricari-na-znanieto-na-fondatsia-rabotilnitsa-za-grazhdanski-initsiativi/

Сподели!