Програма „Дъга“ цели да подкрепи иновативни проекти, насочени към социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, базирани на системен подход за развитие на детето, неговото семейство и общност.

Дарина Иванова e председател на морски клуб „Приятели на морето” Варна, а проектът „Детско морско училище”, реализиран в рамките на програмата дава възможност да се ангажират младите хора с полезна кауза както за собственото им развитие и изграждане, така и за обществото. Вижте какво сподели тя за проекта.
Да се променим

„Като цяло обществото ни е безотговорно към проблема с опазване на околната среда. В нашия клуб вярваме, че не е необходимо да променим 1000 човека , а всеки от нас да насочи усилията си към 1 човек. Изминалото лято промени 40 деца, не само защото в програмата ни са заложени часове за опазване чистотата на плажовете и морето, а и защото сами се впечатлиха какво оставят хората след себе си по плажовете и във водата.
Интеграцията на деца с девиантно поведение и такива в неравностойно социално положение сред съучениците им, в квартала и училището, в което учат е възможна не поради външен натиск, а на базата на изградено качествено ново самочувствие и увереност в силите им. Навършващите 18 години, които преминаха през обучението за водачи на малки плавателни съдове получиха международно признат сертификат, достатъчен за започване на работа като моряк на всеки плавателен съд.“

На 1 март 2015 г. ФРГИ обяви конкурс във второто издание на програмата – „Дъга“ 2015 – 2017. До 1 май 2015 г. групи от граждани, настоятелства, клубове, читалища, сдружения, фондации или други граждански структури могат да се включат в конкурса като изпратят идейни концепции за подкрепа на детското и младежко развитие. Одобрени ще бъдат иновативни идеи за интегриране на деца и младежи от уязвими групи, базирани на системен подход за развитие на детето, неговото семейство и общност. Повече информация за целите, дейностите и условията за кандидатстване ще намерите на сайта на ФРГИ.

Сподели!