От днес до 2 декември, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ще публикува поредица от материали популяризиращи дарителството в България. Като продължение на месеца на дарителството, обявен от ФРГИ, в който отбелязваме 100 години от създаването на първата обществена фондация в САЩ, стартираме публикуването на поредица от новини, факти и истории свързани с тенденциите в дарителството у нас.

#GivingTuesday е кампания, която има за цел да обърне вниманието на обществото към дарителството. Един ден, в който говорим, празнуваме, подкрепяме, даряваме. Иницативата, може да включва различни събития и дейности, като на 2 декември, 2014, вторник - неправителствени организации, бизнес, читалища, служители, ученици, граждани от цял свят ще празнуват щедростта и човечността. Идеята е на този ден всеки да дари време, пари, храна, талант, идеи, да разкаже за добри примери на дарители, за да изрази своята съпричастност.

Присъединете се към нас и бъдете част от една нова традиция свързана с дарителството. Една от възможностите да се включите в инициативата е като дарите за развитието на местната филантропия чрез Програмата за развитие на обществените фондации в България. ФРГИ подкрепя обществените фондации от юли 2009 г., като отпуска финансиране за тяхното институционално укрепване. Обществените фондации имат ролята на посредници между дарителите и гражданските организации и помагат за професионално организиране на дарителството, прозрачно и ефективно използване на дарените средства за решаване на местни проблеми. Повече за това какво представялва моделът "Обществена фондация" и как работи у нас, ще научите от филма Активни хора за активни общности.

Сподели!