Ден преди #GivingTuesday,  ФРГИ предлага още една възможност да се включите в инициативата. Преди дни официално стартира кампанията „Тази Коледа, подари история!“.

Всеки може да се включи чрез благотворителния онлайн магазин To gather together, където са събрани ръчно изработени сувенири и аксесоари.  Всички те са дарени на магазина от техните автори или са изработени по стара българска технология от хора, заели се с опазването на българското културно наследство. Затова всеки подарък носи отпечатъка на времето и има своя история.  Всеки поръчал ще получи не само сувенир или аксесоар, но и художествен разказ за неговото създаване. Средствата от закупените подаръци ще се събират в постоянен фонд „Фондация Работилница за граждански инициативи“, чрез които ще продължи подкрепата на граждански инициативи, водещи до решаването на конкретни проблеми в различни общности.

Така всеки може да стане част от продълженито на историята и да се присъедини към глобалната инициатива #GivingTuesday.

Тази Коледа, подари история за един стар занаят - восъколеенето, за топлината у дома, за красотата на формите и цветовете... Представяме ви восъчните свещи, изработени по проект "Пламък в Къкрина" към програма "Живо налседство" на ФРГИ.

Проектът има за цел да върне интересът към восъкарството и пчеларството в региона. За целта се организират срещи и се събират разкази, спомени и житейски случки, свързани с восъкарството. Срещи със стари пчелари и восъкари в село Къкрина. Лекции за свойствата на пчелния восък, за неговото приложение в медицината и в бита бяха на втория семинар.

Пламък от миналото

“Пламък в Къкрина” е проект, който има за цел да възроди восъкарството и восъколеенето, като основен занаят, характерен за къкриненци в миналото. Да извади от работилниците на старите майстори, тези позабравени занаяти и да стопли с тях хората в настоящето. На срещите проведени в рамките на проекта се събира цялата общност, възрастните разказват спомени за този занаят, младите с интерес слушат всичко свързано с восъколеенето и така пламва пламъкът у всички доброволци към традицията, красотата и самоусъвършенстването.

След това идва време и за практическите занятия, в които всеки участник провокира своята сръчност, въображение, талант, приемственост между стари и млади. Всеки от участниците създава уникални декоративни свещи от чист пчелен восък, а материалите за изработването им отново са дарени от съмишленици, за които възстановяването на традицията е важно. Най-интересно е, разбира се за най-малките. Децата, които посещават уъркшопите, с много фантазия създават восъчни фигурки на различни животни и любими предмети, вплитат любов и отношение, и по-малко игра. За да може това старо знание да оживее и да се предаде.

В момента всичко изработено по проекта, може да бъде видяно в постоянната експозиция в центъра на село Къкрина, където са изложени около 200 декорирани восъчни свещи.

Сподели!