В месеца посветен на дарителството във ФРГИ и като част от#GivingTuesday, ви предлагаме още една възможност да се присъедините към инициативата. За да станете част от една нова традиция, свързана с дарителството, можете да подкрепите модела Младежка банка. Как функционират младежките банки у нас, какви са предизвикателства, с които се сблъскват техните екипи и как се съчетават полезното и приятното, ще научите от историята на Младежка банка, град Перник. От млади хора за млади хора

Екипът на Младежка банка гр. Перник е изграден от група млади хора на възраст между 15 и 18 години. Като разпространен из цял свят механизъм, Банката изгражда  млади лидери и е ресурс, създаден от млади хора за млади хора. Целта е да бъдат събрани средства, с които да бъдат подпомогнати идеи на креативни и предприемчиви млади перничани, под формата на грантове за малки проекти. Банката подкрепя младежки проекти и инициативи, които млади хора искат да реализират в полза на общността.

През 2014-та като основни три приоритета за развитие на младежката общност са избрани: “Спортна активност за здраве”, “Поле за изява на млади хора” и “Подобряване на градския облик и околната среда”. Това са областите, в които е отправена покана към младите перничани да представят своите идеи и които да бъдат подкрепени с финансиране.

За да осигурят средства за тази подкрепа, младите банкери организират различни инициативи, чрез които да привлекат съмишленици за младежките каузи. Трудно постижима цел, но младежите не се отказват! Формулата за техния успех е в намирането на пътя до сърцата на младежите. А това означава  да направиш нещо иновативно, нещо, което не се случва често, и нещо, което е близко и приятно. Използвайки влечението на връстниците си към спорта, и в частност към футбола, банкерите организират два футболни турнира под мотото “Младежи играят за младежи”. Интересът към тях е голям, участват десетки отбори, а със средствата от събраните такси е увеличен фонда, който ще подпомогне младежките проекти. Чувството след края на турнира да те попитат “Кога ще бъде следващият? За какво ще използвате таксите? Къде да прочетем за това?“ е достатъчна награда за положените усилия, споделят младежите.

Усмивки на лицата и удовлетворение им донасят и най-малките перничани, когато за детския празник на 1 юни ги превръщат в техните любими герои, с много цвят и рисунки. И приемат малки дарения от родителите, които отново прибавят към фонда за младежките проекти. Подкрепа получават и от бизнеса в града. Оценявайки стремежа на младите хора да направят нечии идеи възможни, както и ентусиазма и енергията, която те влагат в дейността си, две успешно развиващите се пернишки фирми – „Сами-М“ ЕООД и „ЕО Дент“ – дентална клиника, даряват средства на Младежка банка Перник.

Сега младите банкери очакват своите млади съграждани да изпратят проектните си идеи, които заедно да реализират. Разчитат много и на помощта на медиите в града, за да достигнат до повече млади хора. "Да имаш толкова широка подкрепа, да вярваш в полезността на това, което правиш, да направиш щастливи шепа млади хора и да видиш добрия резултат накрая – това е смисъла на дарителството!  Затова и нашето време, цялата енергия, която влагаме в това – те си струват!", категорични са младежите.

Подкрепете ни да продължим развитието на филантропията сред младежите и да подготвяме следващо поколение лидери като дарите време, пари или идеи. Изразявайки вашата съпричастност, вие ставате част от кампанията #GivingTuesday.

Сподели!