Днес ще ви запознаем с един различен проект. Проект, който ще се превърне в история за промяната, за израстването над обществените предразсъдъци и за силата на истинското приятелство.

Осем белгийски момчета и осем нашенски младежи, в неравностойно положение ще се срещнат в родопското село Гудевица, за да се научат как се оцелява в природата, защо е важно да работиш в екип и какво е да знаеш, че бъдещето ти зависи от самия теб.

Всъщност героите на тази история могат да оцеляват, но на улицата. Там, където са се научили сами да се борят за да преживяват, незачитайки чуждата собственост; където големият свят ги отхвърля, а зад никой ъгъл не дебне спасение. Защото за тези 16 момчета обществото никога не е било приятел, а напротив – недрожелюбен непознат.

Историята на тези герои не е сценарий за филм, а реалност.  Причината за нея е проектът „Разкрий своя потенциал“ на сдружение „Ре-Акт“. Той има за цел да намали социалната изолация на участниците, като чрез успешни практики по време на обмена им помогне да изградят друга наглса към околния свят и към собствения им живот. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Еразъм+“. По проект 16 младежи се впускат в десетдневно приключение из Родопите за да се изкачат над обществените предразсъдъци, но тяхната история ще продължи и след това.

Сподели!