Съдът в Унгария установи, че претърсванията на фондация Ökotárs и арестите на ръководството й са били незаконни. Според съдебното решение съмненията за злоупотреба от страна на фондацията са неоснователни, а иззетите документи не показват нарушения на унгарското законодателство.

От началото на своето преизбиране на власт, унгарското правителство започна кампания, атакуваща доверието към унгарските неправителствени организации, като целта е да се осъществява контрол върху тяхното финансиране и независимостта на  работата им. На 8 септември, миналата година служители от Националното бюро за разследване, направиха обиск на офисите на фондация Ökotárs. В резултат  на това посегателство Вероника Мора, директор и  членове на управителния съвет подадоха жалба срещу опитите за налагане на пълен държавен контрол върху дейността им. Репресиите от страна на правителството компрометираха надежността на неправителствените организации и заплашиха тяхната независимост. Намесата на правителството в гражданския сектор е пряко нарушение на основните свободи и принципи на Европейския съюз.

През септември 2014 г. ФРГИ като част от активния живот на НПО сектора у нас и партньор на Институт Отворено общество  в изпълнение на Програмата за развитие на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,  подписа петиция в подкрепа на гражданските организации в Унгария.

На 23 януари  2015 г. Централният районен съд на Буда уважи подадената жалба срещу неправомерните атаки на правителството, отсъждайки, че претърсването и изземанията са незаконни, тъй като  не е установено подозрение за престъпление. От Ökotárs приветстват решението на Съда, но са загрижени за това явление, при което се извършва неоснователно разследване при ясен политически натиск в Унгария.

Сподели!