Учениците от СУ "Св. Паисий Хилендарски" - гр. Златица
Учениците от СУ "Св. Паисий Хилендарски" - гр. Златица
Учениците от СУ "Св. Паисий Хилендарски" - гр. Златица

Близо 600 ученици от 15 населени места в цялата страна участваха в тазгодишното издание на инициативата „Журналисти в училище“. Срещата се проведе онлайн на 5 юни 2024 г. от 12 ч., а на ученическите въпроси тази година отговаря Георги Караманев – програмист, журналист, създател на проекта „Дигитални истории“ и един от наградените журналисти в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2023 г.

Единадесетото поредно издание на инициативата постави фокус върху темата за изкуствения интелект като помощник и учител. Темата предизвика огромен интерес сред учениците, които активно задаваха въпроси.

Младите хора питаха как да се възползват от възможностите, които предоставя изкуствения интелект, по какъв начин той се използва в журналистиката и как влияе на създаването и разпространението на новините.

Част от тях поставиха и въпроса за изчезването на някои професии и попитаха кои ще бъдат професиите на бъдещето. Ученикът, задал най-интересния въпрос, спечели и специална награда от Георги Караманев – неговата книга „Дигитални истории“ и тематична тениска.

По време на срещата, Георги Караманев представи свои собствени експерименти в областта на използването на изкуствен интелект, показвайки как хората често не различават автентичното съдържание от това, което е генерираното от компютър. Така той подчерта, че изкуственият интелект се е развил изключително много през последните години, но въпреки това в обозримо бъдеще няма да премахне нуждата от човешкия фактор.

Журналистът подчерта, че в момента различните платформи за автоматично генериране на съдържание са ценен помощник за осъществяването на рутинни дейности – като „сваляне“ на текст от интервю например. Той посочи, че ИИ намира приложение и при създаването на презентации и кратки дописки.

„Изкуственият интелект се справя много по-бързо с рутинни задачи и така освобождава време, което можем да използваме, за прецизиране на съдържанието“, споделя Караманев.

В тази връзка, той постави специален акцент върху нуждата от критично мислене и това никога да не се доверяваме напълно на съдържанието, което създаваме чрез алгоритми.

Инициативата успя да постигне целта си и този път като отговори на актуална тема, вълнуваща младите хора. Благодарение на онлайн формата, тя обхвана ученици както от големите градове като София, Пловдив и Стара Загора, така и от по-малки населени места като Бяла, Ботевград, Златица и селата Стряма, Конарско и Белозем.

„Журналисти в училище“ се организира за 11 пореден път и е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ). Журналисти в училище е среща ученическите въпроси с журналистическите отговори. Изявени български журналисти се срещат с млади хора от цялата страна, за да споделят вълнуващи истории от своя професионален опит и да отговарят на актуални въпроси.

Екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ благодари на Георги Караманев и на учителите, които отново имаха сериозен интерес и мотивация да дадат възможности на своите ученици да научат нещо ново и интересно.

Сподели!

Свързани статии