Десислава Цокова е учител от ПГ "Проф. Д-р Асен Златаров", гр. Видин и е ментор в програма Роботика за България*". Тя е част от инициативата още от нейното създаване и верен последовател и приятел на идеята да се стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, чрез обучение и дейности по роботика.

Какво е да участваш 7 поредни години в инициативата? На този въпрос отговаря г-жа Цокова, в днешната публикация.

*Ако имате интерес към програмата, на следния линк ще намерите повече указанията за кандидатстване, в които ще научите как да се присъедините.

Инициативатa Роботика за България е повече от обикновено състезание по роботика. То развива у децата умение за учене, за вземане на решение, презентиране, работа в екип, конструиране и програмиране. Това са важни умения за бъдещето. Няма по-голямо удоволствие от това, да видиш как децата израстват и преодоляват себе си. Ние сме учители и както всички казват, това не е професия, това е призвание и точно тук, ние трябва да поемем това предизвикателство за бъдещето на децата.

Най-вълнуващо за мен е да видя изграден екип, как учениците работят заедно, като добре смазана машина. Как се организират и подкрепят. Радостта от успехите и когато ги попитат, „Какво е вашето хоби? Какво правите в свободното време?“, те да отговарят: „Занимаваме се с роботика.“

IMG_20210421_161327.jpg

Най-вълнуващите и забавни случки са, когато изпълняват екипните игри, тогава става много забавно и весело или когато роботът не е съгласен с програмиста и си има собствени идеи за двежение по полето.

От началото на програмата досега, ние сме участвали във всички издания:

2016 Technopiece - 4 човека, 1 място

2017 Roboevolution - 4 човека, 2 място

2018 Robopro 6 човека - 1 място

2018 Robomasters 5 човека - 1 място

2019 Robopro 5 човека - 4 място

2019 Robopet 6 човека - 7 място

2019 Robomaster 5 човека 3 място

2020 4bit - 6 човека 2 място

2020 Titanite 6 човека 3 място

2021 4bit 6 човека 3 място

2021 Robopro 6 човека 1 място

Screenshot_20210614_204543.jpg

IMG_20211001_134643.jpg

В клуба по роботика са участвали над 100 ученици, всички те са се докоснали до магията на роботиката. Поради пандемията, много от децата отпаднаха по независещи от тях причини, но въпреки всичко, за всеки един остана по хубав спомен и още нещо..

В заключение мога да кажа, че това за мен лично е най-добрата инициатива, която си заслужава всяка минута вложен труд и време. Препоръчвам на всеки да стане част от нея и да даде шанс на своите ученици да участват в едно по-различно състезание.

Програмата „Роботика за България“ е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Целта е да се стимулира интереса на учениците от 10 до 16 годишна възраст към науката и технологиите. Програмата се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ), по идея и с подкрепата на развойния център на SAP в България.

Сподели!

Свързани статии