Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България имат принос към икономиката на страната.Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави, има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз. Айман Хамед е част от този проект.

Айман е от Египет и завършва универстита в Кайро през 1992 година. Работи като журналист за някои от изтъкнаните местни издания, като освен това превежда книги от английски език на арабски и иврит.

През 2012-та Айман се жени за българка, а година по-късно става баща за пръв път. Взима нелекото решение да напусне Египет и да заживее в България, за да посрещне това предизвикателство заедно с жена си. Тя изиграва основна роля в адаптацията му, а той полага усилия да се запознае с българската история, текущата ситуация в страната и овладяването на езика.

При намирането на работа Айман няма голям избор поради възрастта си и ограничения брой сфери с отворени трудови позиции за хора от арабския свят – предимно в ресторанти и в аутсорсинг бизнеса, на който в крайна сметка се спира. Мултикултурният характер на центровете за обслужване на клиенти му помага да се интегрира сравнително лесно, а Айман открива все повече културни и лингвистични прилики между арабите, българите и ромите.

Общественополезната работа като журналист обаче започва да му липсва и след 4 години като агент, Айман решава да създаде уебплатформа за араби живеещи в България и Европейския съюз – www.tawasul.eu. Тя помага на мигрантите да превъзмогнат езиковата бариера и да четат новини от страната и ЕС на родния си език.

Сподели!

Свързани статии