Продължаваме поредицата с истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България и имат принос към икономиката на страната. Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Роди Наамо е част от този проект.

Роди израства в Сирия. Завършва средното си образование в Камишли, работи и подкрепя семейството си до момента, в който отива в казармата. Вместо година и половина, му се налага да остане по-дълго, тъй като войната вече е започнала. След 4 години в армията, Роди взима трудното решение да напусне страната си. Мечтае за спокоен живот, далеч от войната.

След напускането си, той се озовава в Турция. 1 година работи по ресторанти и в автомивка. С последните си пари стига до България. Споделя, че началото тук е било тежко. Прекарва първите месеци в лагер от затворен тип в Бусманци, без близки и познати, без да знае езика, но постепенно опознава хората и местата у нас и бързо обиква България.

След като получава статут, Роди заминава за Германия и прекарва почти 2 години там, но бързо разбира, че България е неговото място и се завръща, за да се установи за постоянно. Постепенно намира приятели и започва да си търси работа. Въпреки трудностите Роди не губи надежда нито за секунда. Благодарение на познанията му по арабски и кюрдски, го наемат в аутсорсинг компания. Колегите го приемат много добре и той се радва, че може да общува с различни хора ежедневно. Открива и втора работа в неправителствена организация, помагаща на хора, търсещи закрила.

Днес Роди е щастлив от живота си в България. Вече 4 години работи в своята компания, подобрил е английския си, компютърните си умения, говори все по-добре български, успял е да вземе шофьорска книжка. Надява се да получи гражданство и да създаде семейство в България. Гледа напред с оптимизъм и работи усилено, за да изгради своя малък и хармоничен свят тук.

Сподели!

Свързани статии