Продължаваме поредицата с истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България и имат принос към икономиката на страната. Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Гада Абдо е част от този проект.

Гада е родена в Сирия, където завършва средното си образование с много добър успех, а по-късно планира да учи за медицинска сестра. Плановете ѝ обаче са нарушени от кошмара на войната. Губи единия си брат, друг пък изчезва безследно, а семейството ѝ е съсипано от мъка. След трагедията, Гада решава да напусне Сирия с майка си. България е логична дестинация, тъй като тук тя има двама чичовци, от които знае много за страната ни.

Срещата с отдадени и сърцати представители на неправителствена организация за подкрепа на бежанците дава на Гада убеждението, че тук ще открие добри хора и ще успее да се устрои. Така тя окончателно решава да остане в България. Намирането на работа обаче се оказва предизвикателство заради езиковата бариера. Наемат я в сладкарски цех, но скоро след това идва пандемията и тя отново се оказва безработна. За щастие успява да си намери нова работа във фабрика за пластмасови изделия, където работи и понастоящем. Казва, че среща разбиране и голяма подкрепа от новия си шеф и своите колеги.

Гада планира да научи езика и да се установи тук окончателно, защото открива прилики между българския и сирийски народ, а към хората, които е срещнала до момента изпитва искрена признателност.

Сподели!

Свързани статии