Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България и имат принос към икономиката на страната.

Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Пракаш е роден в малко селце в Индия. Още след 5-ти клас заминава за Ню Делхи със семейството си. Там завършва 12-ти клас и преминава курс по хотелски мениджмънт в продължение на 3 години. След това Пракаш работи като майстор готвач в един от най-добрите хотели в Ню Делхи.

Преди да дойде в България, работи като готвач в държави от цял свят. През 2006 г. пристига у нас, за да работи като готвач в частна компания и това му приключение продължава до 2008 г. „Преди да се преместя в България, работих в Лондон. Беше чудесно място, но не ми харесваше времето, винаги дъждовно и облачно. Получих добра оферта за работа в България.“ – споделя индиецът. Страхотен екип от колеги му помагат да се адаптира по-лесно. Радва се, че е намерил много приятели, които го подкрепят във всеки аспект.

След 2 години работа в София, той напуска и отворя собствен ресторант през декември 2008 г., но това се оказва трудно начинание, поради световната финансова криза по това време. След 4 години от откриването на ресторанта, той се радва на добра репутация в България.

Въпреки, че има затруднения в бизнеса, Пракаш вижда перспективи за развитие. Съпругата и семейството му го подкрепят и днес гордо може да каже, че са изключително уважавани в България. „България ми даде всичко, за което всеки може да мечтае, тя е моят втори дом.“ – казва Пракаш.

Като професионалист тук в България има честта да готви за индийския и българския президент, както и за индийски външни министри, когато са посещавали България.

Правил е и кетъринг за хора от Боливуд, които идват в България за заснемане на филми на хинди. „Успехът не идва за един ден, а когато работим усърдно.“ – споделя Пракаш. „Благодарение на моето семейство, на моите колеги и приятели и не на последно място на нашите клиенти, „Шафран“ е най-добрият индийски ресторант в България.“

Сподели!

Свързани статии