Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България.

Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави, има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Представяме ви Али Самар от Сирия, който решава да промени живота си и пристига в България в търсене на нови възможности.

Али се установява у нас през октомври 2009 година с идеята да продължи своето образование. Избира България, тъй като има роднини, които живеят тук.

„В България човек има потенциал да създава нови, хубави неща и едновременно с това да получава висок стандарт на живот, без ограничения.“ - споделя Али.

Въпреки помощта на близките му, той изпитва затруднения с езика и често се чувства неконкурентен на работното място. След период на адаптация, пробва да кандидатства в международна компания с офис в София, но въпреки успешно проведени няколко етапа на интервюта, не получава позицията, поради политиката на фирмата и фактът, че е сириец. Днес Али се развива успешно в екипа на Ирландска фирма и е щастлив да работи с хора, които не толерират дискриминацията и расизма.

С времето успява да се запознае с българската култура и традиции, но истински завладян остава от българския театър.

„Посещавал съм почти всички театрални постановки. Първата, която гледах, беше в Сатиричния театър. Оттогава колекционирам билета от всяко представление. Просто се вклюбих в атмосферата.“

Али избира да остане тук, въпреки всички предизвикателства. Въпросът, който оставяме като отворен е костват ли ни някакви усилия да приемем Али като част от нашето общество?

Проект MIraGe е тригодишен проект съфинансиран от Европейския съюз (Фонда на ЕС за убежище, миграция и интеграция), реализиран от 12 партньорски организации от 8 Европейски държави (България, Швеция, Италия, Франция, Австрия, Кипър, Румъния, Унгария).

Сподели!

Свързани статии