Темата за мигрантите е широко дискутирана, но често - грешно интерпретирана. В опит да променим това, ще ви споделим няколко истории за граждани на трети страни с право да работят у нас, които противно на разбиранията, са успешно интегрирани на пазара на труда в България и имат принос към икономиката на страната. Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави. Има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз.

Иман Нажи е част от този проект.

Иман е от Ирак. Квалифицирана е в няколко области – информационни технлогии, електроника и ремонт на електрически устройства. Известно време работи и в благотворителна организация, която помага на бедните. Един ден обаче щастливият ѝ живот е застраешен от терористи, които я заплашват с убийство, ако продължи с тази работа. За да не подлага на риск себе си и семейството си, Иман решава да избяга на безопасно място. България свързва с детски спомен и разкази от чичо си, който е посещавал страната и споделял, че местните хора се отнасят с уважение към чужденците.

От момента, в който Иман стъпва на българска земя, тя усеща закрила, а хората ѝ се струват естестени и искрени. Бързо решава да се установи тук и започва да търси работа. Временно работи като преводач от арабски за адвокат, а след това и в кухня, но здравословен проблем ѝ попречва да продължи. Сега е щастлива, че е намерила своето място – неправителствена организация в Харманли, която помага на бежанци и мигранти. Чувства се полезна, помагайки на хора с подобни съдби, а на колегите си е признателна за помощта да се адаптира в началото. Заобиколена е от мили и подкрепящи хора и се чувства истински щастлива.

Иман е женена за българин, който я запознава с много от нашите традиции и обичаи. Продължава да опознава България, защото вече я чувства като дом и иска да бъде полезна за обществото със своите знания и умения.

Сподели!

Свързани статии