От днес е отворен конкурсът за участие в деветото издание на инициативата „Журналисти в училище“. За девета поредна година срещаме ученическите въпроси с журналистическите отговори. Изявени български журналисти ще споделят вълнуващи истории от своя професионален опит с млади хора от цялата страна, ще отговорят на въпроси, свързани с професията „Журналист“, както и ще разговарят по темата за фалшивите новини, разпознаването им, какво е пропаганда и как да й противодействаме.

В новите реалности, свързани с войната в Украйна и здравната криза, предизвикана от COVID-19, в комбинация с непрекъсната заплаха от разпространение на фалшиви новини, е по-важно от всякога да подготвим младите хора у нас да противодействат на негативната тенденция за масова дезинформация в различните комуникационни канали.

За да осъществим нашата кауза, търсим отново помощта на преподаватели от цялата страна, които имат мотивацията да запознаят своите ученици с негативната сила на невярни твърдения в различните комуникационни канали.

Конкурсът

Конкурсът е насочена към учители по всички предмети, които работят с ученици в горен курс на обучение (5 – ти – 12 – ти клас) от цялата страна. С приоритет ще се разглеждат кандидатите от населени места с до 100 000 жители. Конкурсът е отворен от 26 март до 26 април 2022 г., а Указания за кандидатстване можете да намерите тук. Кандидатстването става чрез попълване и изпращане на онлайн формуляр в срок до 26.04.2022 г. на имейл адрес konkurs@frgi.bg. Формулярът е достъпен тук.

Мотивация за участие в инициативата, проявен интерес от страна на учениците и брoй ученици, заявили желание за участие са сред основните критерии, по които ще се оценяват предложенията. Очаква се срещите да се проведат в периода май - юни 2022 г.

Резултати от 8-мото издание

В осмото издание на инициативата променихме нейната посока, за да разгърнем идеята за медийна грамотност сред учениците по нов начин. Близо 450 ученици от 14 училища в 10 населени места дискутираха с журналистката Мария Чернева по темата за фалшивите новини, свързани с коронавируса. Учениците, които участваха най-активно в срещите и изпълниха допълнителните си задачи, бяха избрани да станат посланици на комуникационна кампания в социалните мрежи. Представители на рекламна агенция съдействаха на децата с изготвяне на рекламни материали и обучение за целите на кампанията.

Кампанията беше реализирана в социалните медии и достигна до над 400 000 души (8 пъти повече от първоначално 50 000 планирани). Обратната връзка от младите хора, които участваха като организатори на кампанията, беше много положителна и показа удовлетворението им от това, че са част от нещо положително. Кампанията имаше трайно въздействие по няколко начина: активиране на младите хора да заемат позиция срещу фалшивите новини; повишаване на осведомеността на техните родители, роднини и други потребители на социални медии; укрепване на научния дискурс относно свързаната с Covid-19 пандемия и противодействие на фалшивите новини.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за девети пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Прикачени файлове

Сподели!