Близо 120 ученици на възраст от 10 до 16 години, разпределени в 24 отбора по роботика от 11 населени места. Така изглежда в цифри финалното за тази учебна година състезание по роботика, организирано в рамките на програма „Роботика за България“. Програмата е по инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от 2015 г. насам.

Събитието се проведе на 16 юни в сградата на развойния център на SAP в София и събра победителите от регионалните състезания по роботика, които се проведоха през май тази година.

Идеята за програма „Роботика за България“ се роди преди три години, когато си казахме защо не направим едно голямо състезание, което да покрие цялата страна. Три години по-късно достигнахме до над 700 ученици от 54 населени места в страната. Стигаме до толкова ученици и места, че не можем да направим едно общо състезание тук в София, затова направихме регионални състезания. Всички вие тук сте преминали регионални състезания и сте сред най-добрите.“, с тези думи откри състезанието с роботите изпълнителният директор на SAP Labs България - Радослав Николов.

По време на състезанието участниците мериха сили в четирите направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. И на финала отборите бяха разпределени в две дивизии – дивизия А за отбори, които са участвали в програмата в предишните ѝ издания и дивизия Б – за дебютанти. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, презентационни умения, стратегическо мислене и най-вече интерес към програмирането.

В резултат на първо място в дивизия А се класира ROBO MASTERS от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин, на второ – Vendom Genesis от СПГЕ „Джон Атанасов“, София, а на трето място се класира Cyberbuilders от ПГ „Найден Геров“, Лом. В дивизия Б първото място отново отиде при ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин, но този път за отбора ROBO PRO. На второ място в също се класира отбор от СПГЕ „Джон Атанасов“, София - – Vendom Genesis JR. Трето място в дивизията за начинаещи спечели robo burborko от ЦПО към ИКТ Център, Казанлък.

Освен че вдъхновява интереса на учениците към програмирането и технологиите и предоставя възможности за учене чрез преживяване, програмата поставя специален фокус върху учителите, които са ментори на училищните отбори по роботика. Благодарение на програмата близо 100 учители от страната са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения.

Програма „Роботика за България“ осигурява: обучения за менторите, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализ на информацията за изследователските проекти, както и обучение за работа в екип и менторство; обoрудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле.

Сподели!

Свързани статии