Представяме Ви Отговори на най-често задаваните Въпроси, които възникват при подготовката за тазгодишното издание на "Запознайте се и програмирайте". Надяваме се с това да направим Вашето решение за създаване на събитие по програмиране по-лесно.

  • Досега винаги съм правил присъствени събития, а сега се изисква да е само виртуално. Как да се справя? 

Важно в случая е да изберете онлайн платформа, която да Ви позволи да виждате участниците, да споделяте екрана си и евентуално да разделяте участниците на групи. В този наръчник сме събрали информация, която да ви помогне.

  • Какви занимания мога да направя само онлайн?

Един от най-лесните начини е да използвате Snap!, платформа разработена за визуално програмиране с блокчета, която е лесна за усвояване от деца и младежи, които нямат знания по програмиране. Достъпна е както онлайн, така и може да се свали и пусне на компютър. Тя е наследник на Scratch. Ако не я познавате има наличен курс по Snap! в open.sap на английски, със субтитри на немски, френски и испански език, който се минава за около 2-3 часа концентрирана работа. Представяме Ви 3 упражнения тук, които лесно може да превърнете в обучителен workshop за деца – например да направят „Поле от цветя“, като използват цикли и сами рисуват формите на цветята, или игра със спрайта Алонсо – „Опитай да ме хванеш“, която въвежда понятията променливи, както и „Шумяща Сода“, която показва идеята за инстанциране на обекти.

В самия курс има също още идеи за игри или за използване на математически форми и формули, или пък рисуване на фрактали. Така, че може да подберете и разнообразите упражненията, в зависимост от възрастта и опита на учениците. Други идеи за игри може да намерите в споделените колекции от програми на ентусиасти на сайта на Snap!, например Да научим Snap! чрез игри или Игри за всякакви случаи и други. Също има идеи и в курса за създаване на workshop with Snap!.

Също може да помислите да разделите децата да работят заедно по двойки, за да им е по-лесно. Ако искате да направите събитие едновременно за повече участници от минималната бройка 10, е добре да имате повече обучители или да сте заявили доброволци от SAP , за да може да работите по-лесно и паралелно.

Има и други идеи и материали, които да използвате за вдъхновение за събитията – например Програмирането в науката от поредицата на Наука на сцената има интересни уроци със споделен код в допълнителни материали, които могат да се направят със Snap! или пък с програмируеми модули като Arduino, micro:bit и Calliope (подходящо за най-малките). Можете да закупите микрокотролерите чрез финансирането по програмата. Материалите от Наука на сцената предстоят да бъдат преведени и на български език. Разбира се, ако уъркшопът включва хардуер, се изисква и от вас повече знания. Трябва да измислите начин да доставите на участниците микрокотролерите, които да бъдат върнати след това, с цел да ги използвате отново. Имате възможност да организирате много интересни и интердисциплинарни проекти, които да покажат не само програмирането в действие, но и красотата на науката.

  • В кандидатурата пише, че само НПО може да предложи събитие. Ако аз съм учител или ентусиаст и нямам връзка с НПО. Как да предложа събитие?

Ние във ФРГИ ще Ви съдействаме с намирането на НПО, което да застане зад вашата идея, за да може да кандидатствате и да осъществите събитието си. Свържете се с sbondikova@frgi.bg или pandreev@frgi.bg.

Сподели!

Свързани статии