Остават по-малко от 15 дни до крайния срок за участие в конкурса за инициативата „Журналисти в училище“. Инициативата среща ученици от цялата страна с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

За да кандидатствате е необходимо да изпратите своята мотивация за участие. Вижте как на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. А защо да участвате, разберете от следващите редове.

Милена Исаева преподава по български език и литература в езиковата гимназия в Перник. Заедно с това е ръководител на училищния клуб по журналистика. В него редица ученици намират вдъхновение да изберат журналистиката за свой кариерен избор. А това се дължи на активността на учениците и участието им в различни инициативи, свързани с журналистиката. Една от тях е инициативата „Журналисти в училище“, благодарение на която от две години насам учениците канят за среща-разговор журналист, чиято работа следят и от когото искат научат повече за професията.

За пръв път кандидатстват през 2016 г., когато са придобили медиен опит и имат за гърба си собствен училищен вестник и реализирано собствено телевизионно предаване. След натрупания опит, според г-жа Исаева, учениците вече са готови да вляза в света на голямата журналистика.

„Разширявайки своя медиен кръгозор, нашите ученици имаха възможност да се докоснат до голямата журналистика чрез срещите си с такива нейни представители като Татяна Ваксберг и Иван Бедров, които ги запознаха не само с предизвикателствата пред тази професия, но и с особеностите на медийната среда в България, както и с промяната й след появата на Интернет.“ 

111.jpg
Татяна Ваксберг гостува в гимназията през 2016 г.

По време на срещата учениците питат, а журналистът отговаря. Срещата протича без предварителен сценарий. Обстановката е неформална и предразполагаща учениците да питат за всичко, което ги вълнува. Най-голямата полза от срещата е, че учениците научават от първо лице как да оценяват по критичен начин медийните послания и продукции и как да разпознават фалшивите новини.

„Осъзнаването, че медийната грамотност е част от функционалната грамотност на всеки един от нас, че има разлика между факт и фикция, а интерпретацията може да манипулира общественото мнение, се превърна в един от най-ценните уроци по критическо мислене, на които участниците в тези срещи станаха свидетели.“

222.jpg
Иван Бедров гостува на учениците от езиковата гимназия в Перник през 2017 г. 

Освен за повишаването на медийната грамотност, срещите стимулират сформирането на гражданска позиция у учениците и са от полза за кариерното им ориентиране.

„Личният пример е особено заразителен и гражданското поведение на нашите гости, демонстрирано в журналистическите им изяви, които те споделиха пред аудиторията, предполагам, че са мотивирали голяма част от бъдещите журналисти-възпитаници на нашия клуб, да направят своя професионален избор.“

Виолина Христова, активен участник в срещите с журналистите и член на училищния клуб по журналистика споделя, че благодарение на инициативата е влязла в ролята на журналист и по този начин в известна степен се е докоснала до същността на професията.

„Аз смятам, че инициативата допринася, защото имаме личен контакт с хора, които ежедневно гледаме по телевизията, които отразяват обществените явления, събития и тенденции. Получаваме нов поглед върху заобикалящата ни среда, което е полезно както за хората, които след това искат да се занимават с журналистика, така и за останалите като граждани.“

Участниците в клуба по журналистика към ГПЧЕ „Симеон Радев“ кандидатстват и тази година за участие в инициативата.

Кандидатствайте и вие тук.

Сподели!

Свързани статии