Летен лагер отново събира #ДоброТворци от екипите на Младежките банки. Младежи от цялата страна ще се впуснат в четиридневното предизвикателство по време на лагера, за да споделят идеи, вдъхновение и добри практики.

Младежките банки работят за подобряването на живота на младите хора в общността. Те набират средства от местни дарители, а със набраните средства подкрепят идеи на свои връстници. По този начин #ДоброТворците не само стимулират младите си съграждани да поемат инициатива, но и да работят за промяната на средата. Най-често Младежките банки застават зад идеи в областта на културата, спорта и образованието. Тази година летният лагер ще постави фокус именно върху инициативите, които Младежките банки финансират.

Програмата предвижда интерактивни упражнения и ролеви игри за отделните етапи от създаването и развитието на Младежка банка – от набиране на доброволци, през организиране на фондонабирателни кампании и финансиране на младежки проекти до оценка и мониторинг на подкрепените инициативи. Благодарение на участието си в Младежка банка, #ДоброТворците не само допринасят за развитието на младежите в своя град, но придобиват ценни умения и най-вече опит в управлението на дарителски програми.

Лагерът ще включва и дейности за сплотяване на мрежата Младежките банки в страната. Участие в четиридневното събитие ще вземат както #ДоброТворци от вече създадените Младежки банки в страната, така и младежи от организациите, кандидатстващи в новия конкурс по програма „Младежка банка“. Повече подробности за конкурса тук.

Програма „Младежка банка“ се финансира на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата стартира у нас през 2012 г., а от тогава до сега, ФРГИ е обучила повече от 300 младежи в управлението и развитието на дарителски програми. Обучените младежи са привлекли повече от 500 свои връстници като доброволци в екипите на Младежките банки. На национално ниво сумата набрана от Младежките банки надвишава 250 000 лв. С всички тях младежите са подкрепили близо 150 идеи на свои връстници. Проектите, финансирани от Младежките банки са достигнали до повече от 450 000 младежи от цялата страна. През последните години моделът Младежка банка придобива все по-голяма популярност както на местно ниво, така и на национално.

Сподели!

Свързани статии