Дарителски акции по повод Деня на народните будители, организират #ДоброТворците от Младежките банки в Шумен и Видин.

На 31 октомври в навечерието на празника, „книга на тъмно“ събра над 40 жители на Шумен. Всички получиха атрактивно опакована книга – без да знаят заглавието и автора, разчитайки единствено на своя късмет. Книгите се разпространяват срещу минимално дарение. Набраните близо 300 лв. ще допълнят фонда на Младежката банка, a след това ще бъдат разпределени в подкрепа на младежки инициативи. Младежката банка в Шумен организира „книга на тъмно“ за втора поредна година.

Инициативата е много атрактивна и затова решихме да я организираме и тази година. Освен книги опаковахме и дискове с български филми. Всички те бяха предоставени на Младежката банка като дарение. Радваме се, че в навечерието на този светъл празник, всички книги и дискове са купени. Благодарим на всички дарители, както и Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, която е наш партньор.“, споделят от екипа на Младежка банка Шумен.

Днес от 10:00 ч. във Видин стартира инициативата „Вашата книга за младежка кауза“, организирана от Младежка банка Видин. Дарителската акция там има по-различен формат.

Димитър Петров, координатор на Младежка банка Видин, споделя, че идеята е книгите, които се даряват да бъдат предоставени на стойност по-ниска от реалната им цена, а набраните средства да бъдат използвани за финансиране на идеите на младите хора от Видин.

Биляна Борисова, доброволец в Младежка банка е впечатлена колко активно хората откликват на инициативата им: „Наистина много добре го приемат. Като един вид старт, всеки дава книги, които вече е прочел и така освен, че разменяме знания, ние си помагаме. Всеки слага в касичката, колкото може да си позволи, а с парите предвиждаме да финансираме идеите на наши връстници.

Младежките банки са екипи от млади хора на възраст между 16 и 25, които набират дарения, организират конкурси за финансиране и отпускат грантове за младежки проекти. В момента у нас има 13 младежки банки в 13 български града. Всички те са подпрени на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) по програма „Младежка банка“. Програмата стартира у нас през 2012 г., а от тогава до сега, ФРГИ е обучила повече от 250 младежи в управлението и развитието на дарителски програми. Обучените младежи са привлекли повече от 500 свои връстници като доброволци в екипите на Младежките банки. На национално ниво сумата набрана от Младежките банки надвишава 200 000 лв. С всички тях младежите са подкрепили 85 идеи на свои връстници. Проектите, финансирани от Младежките банки са достигнали до повече от 400 000 младежи от цялата страна.

Сподели!

Свързани статии