Инициативата „Запознайте се и програмирайте успеха“ вдъхнови интереса към програмирането на над 800 ученици от 14 населени места в страната. Инициативата се проведе по време на Европейската седмица на програмирането, от 7 до 22 октомври и обхвана ученици на възраст от 12 до 19 години.

Служители в развойния център на SAP в София и представители на младежкото звено на Фондация „4.0“ влязоха в класната стая, за да покажат на учениците колко забавно и интересно може да бъде програмирането и да представят кои са кариерните възможности, свързани с него.

Срещите с учениците се проведоха в 15 училища във: Видин, Вършец, Попово, Смядово, Вълчи дол, Троян, Свищов, Сопот, Казанлък, Костенец, Драгиново, Кърджали, Смолян и Кюстендил.

Инициативата даде възможност на учениците да научат повече за работата на софтуерния разработчик, както и за професиите, свързани с програмиране, лично от служител на SAP. По този начин младите хора разшириха представата си за професионална реализация и бяха подпомогнати в избора им на кариера.

За пръв път разбрах какво е код и какво е неговото предназначение. Не можеш да бъдеш добър програмист, ако не се развиваш и ако не бъдеш в час с новите технологии.“, споделя наученото по време на срещата Мартин – дванадесетокласник в СУ „Св. св. Кирил и Методий", Смядово.

Инициативата мотивира учениците да програмират чрез игра. В резултат младежите не само направиха първите си стъпки в света на програмирането по интересен и забавен начин, но и повярваха в собствените си възможности да програмират.

Беше интересно, забавно и предизвикателството да програмирам се оказа не толкова далечно за мен.", категоричен е десетокласникът Любомир от СУ „Димитър Благоев", Свищов.

Благодарение на инициативата 15-те учители, домакинстващи срещите по места, бяха подкрепени в търсенето на иновативни методи за преподаване на дисциплините информатика и ИТ. Повишеният интерес и мотивация към изучването на предметите информатика и ИТ, учителите отчитат като изключително полезни за образователния процес.

Учениците са отблъснати от сложни учебници, сериозно количество понятия и формули. В резултат – спират да учат. Толкова много се зарадвах и въодушевих от това, че моите ученици днес се справиха. На доста от тях не съм им чувала гласовете - изключително стеснителни и притеснителни момчета. Мислех си, че нямат възможности за учене. Но от вчера гледам по друг начин на тях и съм радостна. А днес видях и техният променен поглед!“, споделя Радка Костадинова, преподавател по информатика в СУ „Иван Вазов“, Вършец.

Инициативата допринесе и за популяризиране на програмирането като кариерен избор в местните общности.

Учениците, които се включиха в инициативата „Запознайте се и програмирайте успеха“ са на възраст от 12 до 19 години, от малки населени места и с ограничен достъп до качествен информационен ресурс. Инициативата отговаря на предизвикателствата пред младите хора: разбиране на дисциплините, свързани с информатика и ИТ; практическо онагледяване на преподавания материал по информатика и ИТ; мотивация за изучаване на информатика и ИТ; очаквания на пазара на труда, свързани с дигиталните компетенции.

Всички участници са от училища, подкрепяни през годините по програма „Знания за успех“, реализирана от ФРГИ с подкрепата на SAP. Инициативата надгражда постигнатите резултати в рамките на програмата в областта на STEM обучението и предоставянето на възможности за кариерно ориентиране.

„Запознайте се и програмирайте успеха“ се организира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ заедно с Фондация „4.0“ в партньорство и с подкрепата на българския развоен център на SAP.

Сподели!

Свързани статии