След рекордното участие за миналата година, „Запознайте се и програмирайте“ отново ще награди най-интересните и креативни идеи, предложени от граждански организации, читалища и училищни настоятелства за ангажиране на младежи и деца с програмиране. Наградите ще се връчат в следните четири категории: 

  • Girls do IT! (и момичетата програмират!)

Търсят се креативни идеи, които разчупват стереотипите и дават равни възможности на момичетата да програмират. Примери за събития в тази категория може да са: „Роботика за момичета" или „Програмирай момиче със Snap!".

  • Diversity (многообразие)

В категорията „Многообразие“ се търсят най-добрите идеи за събития, които да вдъхновят децата и младите хора не само за ИТ и програмиране, но също така и за един свят с равни възможности и толерантност. Тези събития може да са фокусирани върху използването на ИТ за хора със зрителни и слухови разстройства.

  • Code for the Planet (код за планетата)

Тук се търсят идеи за събития, които съчетават програмиране и действия за защита на планетата. Събития в тази категория например може да са насочени към измерване на замърсяването на въздуха или към инструменти за енергийна ефективност.

  • Community (програмирането в полза на местната общност)

Събитията, които се състезават в тази категория трябва да сближават хората с еднакви цели, интереси и местоживеене. Те могат да са насочени към разработване на платформа за квартал или града.

В конкурса за наградите ще борят всички одобрени събития в рамките на „Запознайте се и програмирайте“ 2019 г. от всички участващи 25 държави.

Най-добрите 3 събития във всяка категория, както и най-добрите три избрани посредством публично гласуване са финалистите в надпреварата за наградата „Запознайте се и програмирайте" 2019 г. Двама представители на организациите финалисти в надпреварата ще бъдат поканени на събитието за връчване на наградите. То ще се състои в началото на 2020 г. в една от локациите на SAP в Европа. Всяко едно от петте печеливши събития ще получи награда от 2.000 €. Oще подробности тук.

В миналогодишното първо издание на наградите, до финал достигна една от подкрепените български инициативи. В първото издание, наградите се връчваха в три категории. От всички 132 предложения, специално жури определи 15-те финалисти, които да достигнат до финалното състезание в Германия. От тях беше избран по един победители във всяка от трите категории. Една от подкрепените български инициативи беше избрана сред 15-те финалисти. Това е Girls in the Code на Фондация „Яника“, която се състезава в категория „Разнообразие“.

„Запознайте се и програмирайте“ се реализира с подкрепата на SAP, Haus des Stiftens gGmbH и TechSoup Европа в сътрудничество с европейските партньори на TechSoup. У нас инициативата се реализира то Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен партньор на TechSoup за България. 

Регистрирайте вашето вдъхновяващо интереса към програмирането събитие в 4 стъпки и не забравяйте в регистрацията да отбележите, че желаете вашето събитие да участва за наградите.

Сподели!

Свързани статии