Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ за пръв път връчи награди за най-креативни събития, вдъхновяващи интереса на деца и младежи към програмирането.

Наградите бяха връчени в периода 8 – 10 март, в централата на SAP в Германия, където 15 инициативи мериха сили по време на заключително състезание. 15-те финалисти са избрани измежду 700 организации от цяла Европа.

Претендентите са организации, провели събитие по време на Европейската седмица на програмирането през 2018 г. Граждански организации от 22 страни в Европа организираха 1100 събития и така вдъхновиха 52 000 деца и младежи да програмират.

У нас инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се организира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), като единствен партньор на TechSoup за България. През 2018 г. ФРГИ подкрепи 54 местни граждански организации, които организираха 83 събития в 28 населени места в страната. Пряко събитията обхванаха над 4500 деца и младежи на възраст от 8 до 24 години.

Всяка една от 22-те страни, участващи в инициативата излъчи своите шест най-добри събития – по две събития във всяка от трите категории, избор на публиката чрез гласуване и избор на местната организация – ФРГИ. Трите категории са: Футбол и програмиране (годишна тема), Иновации и Разнообразие.

От всички 132 предложения, специално жури определи 15-те финалисти, които да достигнат до финалното състезание в Германия. От тях беше избран по един победители във всяка от трите категории. Една от подкрепените български инициативи беше избрана сред 15-те финалисти. Това е Girls in the Code на Фондация „Яника“, която се състезава в категория „Разнообразие“.

На финала в категория „Разнообразие“ победи Фондация „Ветерани", Украйна с техния проект „Професия на програмиста - стъпка в бъдещето". „Изграждане на собствен 3D принтер“ е инициативата, която донесе приз на „Глобус библиотека“, Великобритания в категория „Иновации“. В категория „Футбол и програмиране“ спечели Асоциация „Про Теодор Мурасану“, Румъния. Всеки от победителите получи и парична награда на стойност 4 875 лева. Повече за инициативите, които бяха отличени вижте тук.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и от местна неправителствена организация, част от мрежата TechSoup за всяка страна, домакин. Инициативата има за цел да подготви деца и младежи от цяла Европа за бъдещия дигитален свят.

Снимка: www.techsoupeurope.org


Сподели!

Свързани статии