Близо 80 събития, вдъхновяващи интереса на деца и младежи към програмирането ще се проведат в 29 населени места в страната по време на Европейската седмица на програмирането. Събитията са с различен формат и съдържание - от хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови събития, от забвавни игри за програмиране до такива, базирани на сложни математически понятия, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Всички те са част от инициативата „Запознайте се и програмирайте 2018“.

Инициативата цели да покаже на младите хора, как могат да пресъздават света около тях с помощта на програмирането и колко забавно може да бъде то. „Запознайте се и програмирайте 2018“ се провежда по време на Европейската седмица на програмирането (6 – 21 октомври) в 22 страни. Това са: Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Украйна и Обединенто Кралство.

По време на инициативата във всички страни участнички ще проведат 1100 събития. От тях 79 ще се реализират у нас, което нарежда България в топ 3 на държавите с брой одобрени събития.

Броят на подкрепените събития в България тази година е почти три пъти повече, спрямо изминалата, когато бяха финансирани 30 събития от 19 населени места в страната.

Тази тенденция се запазва и на международно ниво, като броят на събитията и населените места, където те ще се проведат е нараснал с 80 процента, за да достигне внушителната цифра 1100 в 513 населени места.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и от местна неправителствена организация, част от мрежата TechSoup за всяка страна. У нас организатор на инициативата е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), като единствен партньор на TechSoup в България.

Вижте всички събития на сайта на инициативата www.meet-and-code.org.

Сподели!

Свързани статии