Близо 1 700 деца и младежи от цялата страна влязоха в света на програмирането по интересен и забавен начин в резултат от инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Общо 30 вдъхновяващи инициативи дадоха възможност на младите хора да научат повече за програмирането, но и да кодират за пръв път. По-големите участници видяха в програмирането възможност за бъдеща професионална реализация.

Инициативите преминаха под различна форма - от работилница по роботика, през лаборатория за виртуална реалност до кариерен форум за професиите, свързани с програмиранe. Всички те се проведоха по време на Европейската седмица на програмирането (7 – 22 октомври) в 19 различни населени места в страната. Инициативите са организирани от местни граждански организации, подкрепени от ФРГИ в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ има за цел да подпомогне адаптацията на младите хора към утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към програмирането и като предостави възможности да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор.

Инициативата се реализира благодарение на SAP в партньорство с Techsoup Europe и с немската неправителствена организация Haus des Stiftens. ФРГИ реализира инициативата у нас като единствен партньор на TechSoup за България. „Запознайте се и програмирайте“ съчетава две от основните направления, по които ФРГИ подкрепя гражданските организации у нас: предоставяне на възможности за детско и младежко развитие и въвеждане на STEM обучението.

Местни партньори на глобалната мрежа TechSoup и с подкрепата на SAP реализираха инициативата в още 14 държави - Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна.

Във всички 15 страни, където се проведе инициативата са достигнати 20 000 деца и младежи, а общият брой на реализираните събития е почти 500. Броят включени участници е с два пъти повече от първоначално предвижданите участници.

Информация за проведените, вижте на официалния сайт на „Запознайте се и програмирайте“: https://www.meet-and-code.org/

Сподели!

Свързани статии