ФРГИ подкрепи 54 местни граждански организации да вдъхновят инереса към програмриането на над 4500 деца и младежи от цялата страна.

Над 4 500 деца и младежи от цялата страна участваха във второто издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Това са почти два пъти повече участници, сравнено с минлата година, когато се включиха близо 2500 деца и младежи.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се провежда по време на Европейската седмица на програмирането (6-21 октомери) и има за цел да повиши дигиталните умения на деца и младежи на възраст от 8 до 24 години и вдъхнови интереса им към програмирането.

Беше интересно и същевременно полезно. Не знаех, че може да програмираш, докато играеш. Бих искала да продължа това в къщи.“, категорична е второкласничката Ивелина от София.

В рамките на инициативата у нас се проведоха общо 83 вдъхновяващи събития: от хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови събития, от забвавни игри за програмиране до такива, базирани на сложни математически понятия, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Общата продължителност на всички събития е 450 часа. Подкрепените събития тази година са почти три пъти повече, в сравнение с миналата година, когато бяха одобрени 30 събития.

Заедно с броя на събитията е увеличен и броят на подкрепените организации. Тази година Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепи 54 местни граждански организации да въведат в света на програмирането деца и младежи от 28 населени места в цялата страна.

Това е много интересно събитие. Бих искал да има повече такива събития в училище“, споделя дванадесетгодишният Иван от Видин.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и от местна неправителствена организация, част от мрежата TechSoup за всяка страна. У нас организатор на инициативата е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), като единствен партньор на TechSoup в България.

Инициативата се проведе в 22 страни: Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Украйна и Обединенто Кралство.

На Европейско ниво се запазва тенденцията към увеличаване на интереса към инициативата и броя на участниците в нея. Във всички 22 страни са проведени общо 1100 събития в 513 населени места, като в тях са участивали над 52 000 деца и младежи. Спрямо 2017 година броят на събитията и градове, както и броят на участниците нараства с около 80 процента.

Сподели!

Свързани статии