Ако искате да вдъхновите интереса на деца и младежи към програмирането и да бъдете една от организациите, които ще се състезават на европейско ниво за награда от 4 875 лв. в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“, регистрирайте вашето събитие на платформата https://meet-and-code.org в срок до 15 юли 2018 г.

Всички одобрени събития в областта на програмирането и информационните технологии, които следва да се проведат по време на Европейската седмица на програмирането (6 - 21 октомври 2018 г), ще бъдат подкрепени със сума до 585 лева на събитие.

Събитията трябва да покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как може да се даде живот на идеите чрез програмиране. Възможните формати включват: хакатони, семинари за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, занимания по роботика, представяне на програми за програмиране за деца и младежи и други.

Организаторите на събитията трябва да бъдат неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Закона за народните читалища, като училищни настоятелства, сдружения, фондации или читалища.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се осъществява в 22 страни в Европа, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и от местна неправителствена организация, част от мрежата TechSoup за всяка страна. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен партньор на TechSoup.

Как програмирането създава лидери, четете тук.

Тази година най-добрите събития имат възможност да участват в заключителна церемония в централата на SAP, Германия и да се състезават за награда в размер на 4 875 лв. Всяка една от 22-те страни, участващи в инициативата ще излъчи своите шест най-добри събития в три категории – по две събития във всяка категория. Трите категории са: Футбол и програмиране (годишна тема), Иновации и Разнообразие. Двете събития в съответните три категории ще се определят по два начина: чрез гласуване на публиката и чрез избор на местната организация – за България това е ФРГИ.

В процеса на обучението по програмиране хората се учат на още много неща. Те не просто се учат да програмират, те се програмират да учат.“, проф. Мичъл Резник,  Масачузетския технологичен институт (MIT).

През 2017 г. у нас инициативата подкрепи общо 30 вдъхновяващи събития в 19 населени места в страната. В резултат 1 700 деца и младежи влязоха в света на програмирането по интересен и забавен начин.

Очакваме вашите събития на https://meet-and-code.org

Сподели!

Свързани статии