От днес граждански организации от цялата страна могат да кандидатстват за участие във второто издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

И тази година инициативата ще подкрепи различни събития в областта на програмирането и информационните технологии, които да се проведат по време на Европейската седмица на програмирането (6 – 21 октомври 2018 г.). Събитията ще покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как може да се даде живот на идеите чрез програмиране.

Инициативата цели да представи различни възможности деца и младежи на възраст от 8 до 24 години да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин, като така се адаптират възможно най-успешно към утрешния дигитален свят.

Второто издание на инициативата предвижда и конкурс за най-добро събитие както в страната, в която се е реализирало, така и между всички национални победители на Европейско ниво. Наградите са в три категории. На ниво Европейско състезание във всяка категория ще бъдат отличени пет събития. Двама представители от отличените организации ще бъдат поканени в централата на SAP, а победителят във всяка категория ще получи награда от 2.500 евро.

Ако вие сте гражданска организация, работеща в полето на дигиталното образование или пък за детско и младежко развитие. Имате опит, идеи и/или искате да развивате децата и младежите в България. Тогава „Запознайте се и програмирайте“ е възможност за Вас и Вашата организация. Кандидатствайте за участие през официалния сайт на инициативата: https://meet-and-code.org.

Инициативата се осъществява в 22 страни в Европа, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен партньор на TechSoup за България.

„Запознайте се и програмирайте“ е oще една образователна инициатива, която ФРГИ реализира за да насърчи ефективното и интерактивно обучение на деца и младежи от цялата страна.

През 2017 г. благодарение на пилотното издание на инициативата общо 1700 деца и младежи влязоха в света на програмирането по забавен и интересен начин. Подкрепени бяха 30 вдъхновяващи инициативи, които дадоха възможност на младите хора да научат повече за програмирането, но и да кодират за пръв път. По-големите участници видяха в програмирането възможност за бъдеща професионална реализация.

Сподели!

Свързани статии