Как се програмира бъдещето? Отговор на този въпрос ще дадат учениците от новосформирания клуб по програмиране към столичното Народно читалище „Иван Вазов – 2014“. Клубът е създаден в резултат от кампанията „Програмирай {Бъдеще}“, която обхвана повече от 100 ученици на възраст от 10 до 12 години.

В поредица от срещи в три столични училища инициативата запозна участниците с интересна информация и факти, свързани с една от най-перспективните професии на бъдещето. Учениците имаха възможност да научат как се създава софтуер и какво е неговото приложение, коя е първата програма в човешката история, как да се предпазват в интернет. Освен любопитната информация, свързана с технологиите бяха представени и онлайн ресурси, които децата могат да използват за създаване на програми и игри. Всички участници научиха и как се работи с 3D принтер. Организаторите предвиждат да продължат срещите, посветени на програмирането в рамките на новия клуб по роботика.

„Програмирай {Бъдеще}“ се реализира по време на Европейската седмица на програмирането и е част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата подкрепи реализирането на 30 събития в 19 български града. Вижте всички събития тук: www.meet-and-code.org

„Запознайте се и програмирайте“ се реализира благодарение на SAP в партньорство с Techsoup Europe и с немската неправителствена организация Haus des Stiftens. SAP провежда инициативата в още 14 държави. В отделните страни организатори на инициативата са партньорските организации на Techsoup Europe, част от глобалната мрежа TechSoup.

В България „Запознайте се и програмирайте" се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) като единствен партньор на TechSoup за България. 

Сподели!

Свързани статии