Можеш да програмираш, докато играеш на игра. Много е лесно и забавно. Иска ми се да продължи и вкъщи.“ С тези думи си тръгва второкласничката Ивелина от едно от общо 83-те събития, които се проведоха в рамките на второто издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата цели да подобри дигиталните умения на деца и младежи от 8 до 24 години, за да ги подготви за утрешния дигитален свят.

Всеки ден, модерните дигитални технологии поставят нови предизвикателства към европейския бизнес и общности. 9 от 10 работни места ще изискват дигитални умения според доклада „Липсващи дигитални умения в Европа” на Европейската Комисия от 2017 г. Ето защо е важно младите хора да се подготвени за този нов дигитален свят.

Близо 7000 деца и младежи придобиха нови знания и умения по време на над 120-те събития, подкрепени в рамките на инициативата в досегашните ѝ две издания.

За трета поредна година, „Запознайте се и програмирайте" дава възможност на НПО от Европа да представят свои идеи за събития, свързани с програмиране. Инициативата ще подкрепи организиране на събития, насочени към засилване интереса и достъпа до дигитални умения на младите хора. Финансирането е в размер до левовата равностойност на 300 евро.

Кандидатстването става онлайн на www.meet-and-code.org, а конкурсът е отворен за граждански организации, училищни настоятелства и читалища от цялата страна. Няма ограничения към формата на събитията, но е важно те да се реализират по време на Европейската седмица на програмирането: 5 – 20 октомври 2019 г. Вдъхновяващи идеи за събития, вижте тук.

В инициативата участват още 24-те държави: Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Северна Македония, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство.

Занимания по роботика във Видинската библиотека

И тази година в рамките на инициативата ще има награди. Отново отличени ще бъдат най-интересните и креативни идеи, предложени организациите за ангажиране на младежи и деца с програмиране. Победителите ще бъдат поканени на специално събитие за връчване на наградите. Състезанието се провежда в следните четири категории: И момичетата програмират!, Програмиране в полза на местната общност, Многообразие и Код за Планетата. В допълнение, публиката ще може да гласува за най-доброто събитие, което ще бъде удостоено с Наградата на публиката.

Инициативата се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и се реализира у нас от Фондация „Работилница за граждански инициативи" като единствен партньор на TechSoup за България.

Изпрати предложение за събитие на  www.meet-and-code.org Медиен партньор на инициативата за България е OFFNews.bg.

---

Запитвания относно валидирането на организациите през платфомрата TechSoup България, се отпраят към Петър Андреев на електорнен адрес: pandreev@frgi.bg.

Сподели!

Свързани статии