На 7 май от 17:00 часа в конферентната зала на Районен телевизионен център-Варна бяха връчени поредните три стипендии на студенти от уязвими групи.

Инициативата е на Обществен дарителски фонд за Варна, който през 2016 г. с подкрепата на дарители и партньори учреди специален фонд за подкрепа на студенти от маргинализираните групи.

Събитието уважиха представители на академичните среди, партньори и дарители.

„Наша обща мисия е да създаваме повече условия за достъп до висше образование на уязвимите групи, да покажем добри примери сред ромската общност, които повишават своята култура и отговорност към обществото. Убедена съм, че това е пътят", сподели проф. д-р Анелия Клисарова-Народен представител, ректор на МУ-Варна в периода 2004-2014 г., Началник на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ "Св.Марина"-Варна, специален гост на събитието.

Тя връчи свидетелството за стипендия на номинираната студентка в Медицински университет-Варна, специалност „Акушерка“- Мария Атанасова, като и пожела попътен вятър в професията.

Мария сподели, че има подкрепата на родителите си. Родена в малко бургаско селце, тя е първата от общността си която ще учи висше образование. Благодари на Фонда за доверието!

Проф. Клисарова сподели, че след стипендиантската програма за студенти с научни постижения в сферата на медицината, това е втората програма на Фонда, която тя подкрепя като дарител и общественик.

Председателят на районния съд във Варна, г-жа Ерна Якова, връчи стипендията на Павлин Василев, студент по Право във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и му пожела да завърши успешно своето следване и да бъде полезен в професията която е избрал. Павлин сподели, че е голяма чест да получи стипендията си от съдия Якова и увери присъстващите че ще положи всички усилия за успешното си дипломиране.

Събитието уважиха и доц.д-р Юлиана Матеева –Ръководител на катедра Право към ВСУ, както и г-жа Тодорка Влъчкова, специалист Европрограми към СУ „Гео Милев“ номинирали Павлин за тази награда, като техен бивш и настоящ възпитаник.

Радостина Петрова, представител на електронна медия Днес+, дарител и партньор на Обществен фонд за Варна връчи третата стипендия на студентката в Технически университет –Варна, Сабрина Арабова.

Номинираните студенти получиха индивидуални стипендии за покриване на семестриални такси и наем за общежития от по 1000 лв. Условието да ги получат е да не прекъсват своето образование до завършването му. Стипендиите са осигурени от дарители и с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ чрез „Дарителски кръг за Варна“.

Сподели!

Свързани статии