През изминалата година неправителствените организации и читалищата са получили дарение на технологични ресурси през платформата TechSoup България на стойност над 400 000 лв. Това показва годишният доклад за развитието на програмата у нас за 2017 г.

TechSoup България е единствената платформа у нас за технологични дарения за НПО, читалища и обществени библиотеки. Платформата е ориентирана изцяло към неправителствените организации и нуждата им от технологична подкрепа за тяхната важна за обществото работа. TechSoup България подкрепя гражданските организации като инвестира в административния им капацитет, като по този начин се повишава качеството на работата им и се улесняват комуникациите им. Най-важната полза от платформата е възможността организациите да намалят разходите си за технологични продукти и да инвестират спестените средства в работа за постигане на мисията им.

Според доклада през 2017 г. на платформата са регистрирани 175 нови НПО и читалища. Общо 146 НПО и читалища са направили 193 поръчки за дарение на различни технологични ресурси. Пазарната стойност на дарения софтуер е близо 410 000 лв. Срещу всяко получено дарение организациите заплащат символична административна такса за обработка на заявката.

През платформата TechSoup България организациите получават лицензирани продукти на следните технологични лидери: Microsoft, Adobe, Autodesk, Semantec Desktop, Semantec Enterprise, Тableau, Bitdefender, CleverReach, Verits.

Първата българска ИТ компания, която стана първия местен дарител чрез платформата– SuperHosting осигури хостинг планове и домейни за 26 български НПО през 2017 г.

През TeshSoup България се осъществява валидирането на граждански организации, кандидатстващи за Google for nonprofits. Това е дарителската програма на Google, чрез която се предоставят три про- дукта: Ad Grants, YouTube for Nonprofits и Google Apps. През 2017 г. над 150 организации са се възползвали от програмата, като най-поръчван е Ad Grants. Тази услуга представлява нефинансово дарение в рекламни импресии в Google на стойност до 10,000 $.

TechSoup България стартира у нас през 2009 г. в резултат на партньорството между базираната в Сан Франциско организация TechSoup Global и Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). От тогава до сега от програмата са се възползвали над 1 000 български НПО и читалища.

Сподели!

Свързани статии