На официална церемония днес, 30 ноември в Дома на Европа в София, бяха обявени имената на победителите в шестото, поредно издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Наградите отличават журналисти с активна гражданска позиция, отстоявана в името на хората и са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Отличените получиха „стъклената круша“ – символ на конкурса, грамота и парична награда, осигурена от дарители.

„Ще продължавам да се боря срещу несправедливостите.“, това каза тазгодишният носител на Голямата награда „Валя Крушкина – журналистка за хората“ - Тина Ивайлова по време на официалната церемония за връчването на наградите. Тя получи приза за разследване срещу „ало“ измамниците. Голямата награда връчи изпълнителният директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ – Илияна Николова.

Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България връчи наградата в категория „Млад журналист“. Тази година стъклената круша отиде при Глория Николова.

В категория „Печатна медия“, приза получи Диян Божидаров. Наградата връчи Силвия Великова, член на журито от създаването на конкурса. В категория „Снимащ журналист“ отличието отиде при Росен Илиев. Той получи наградата от Елица Иванова, директор „Маркетинг“ на Еврофутбол. Тони Николов получи приза в категория „Онлайн медия“. Неговата награда връчи Генка Шикерова, носител на Голямата награда през 2015 г. и член на журито през 2017 г. Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум и член на Обществения съвет на Фонд „Валя Крушкина“ връчи наградата в категория „Радио“. Тазгодишният победител е Мая Щърбанова. Росен Цветков, носител на Голямата наградата през 2013 г. и член на Обществения съвет на Фонд „Валя Кришкина“ връчи наградата в категория „Телевизия“ на Цвета Младенова.

За втора поредна година с грамоти бяха отличени и журналистите, номинирани в челната тройка. В категория „Печатна медия“ грамота получиха Зорница Стоилова и Емил Спахийски. В „Радио“ бяха отличени Ива Антонова и Румен Стоичков. Мария Ванкова и Тина Ивайлова получиха грамота за номинация в челната тройка в категория „Телевизия“. Грамоти получиха и Мариета Димитрова и Калоян Константинов, в категория „Онлайн медия“. В категория „Снимащ журналист“ бяха отличени Живко Константинов и Любен Кацаров. Ивомира Пехливанова и Петър Георгиев получиха грамоти в категория „Млад журналист“.

Носителите на наградата в шестото издание на конкурса са избрани след оценка на 13-членно жури. Журито оцени получените 66 номинации със 133 различни материала. Измежду всички получени номинации, журито определи и тазгодишният носител на Голямата награда.

Шестите годишни награди се организират с подкрепата на: Еврофутбол, Дънди Прешъс Металс, Societe Generale Експресбанк, Coca Cola HBC България, Инхом, Българска асоциация по семейно планиране и OFFNews.bg и с любезното домакинство на Дома на Европа. Медиен партньор на инициативата е Българска Национална Телевизия.

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се връчват ежегодно от 2012 година насам и отличават български журналисти с активна позиция, отстоявана в името на гражданите. През годините конкурсът стана разпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните пет издания на конкурса са номинирани над 300 журналисти с повече от 700 материала. Пет години след старта на инициативата, наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика.

Сподели!

Свързани статии