Общо 36 учители ще бъдат ментори на отбор по роботика в четвъртото издание на програма „Роботика за България“. Разпределени в менторски екипи от по двама учители, одобрените кандидати ще получат подкрепа да изградят отбор по роботика в училището, където преподават. Менторските екипи са от 18 училища от 16 различни населени места в страна. Списък с одобрените, вижте по-долу.

Кандидатите са избрани след проведен конкурс, в който се включиха 72 учители от 36 училища в цялата страна. Изборът на кандидатите бе изключително труден, тъй като всички кандидати показаха потенциал и мотивация да бъдат част от програмата. Поради ограничения ресурс на програмата не могат да бъдат подкрепени всички кандидатствали.

Програмата предоставя специализирано онлайн обучение, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, оборудване за дейността на един отбор по роботика и възможност да участие на отбора във финалния фестивал в София, при отлично представяне на регионалните състезания.

Програма „Роботика за България“ стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и предоставя възможност за учене чрез преживяване. Програмата стартира през 2015 г., като до сега директно в нея са включени над 650 ученици от 36 населени места в цялата страна. Програмата вдъхновява интереса към технологиите и чрез ежегодните състезания по роботика, които се организират на регионално и национално ниво. До момента са проведени шест състезания, които дадоха възможност на близо 450 ученици да премерят сили със свои връстници и да усетят духа на международното състезание First Lego League.

През новата учебна година участието си в програмата продължават 4 от менторските екипи, подкрепени в предходното ѝ издание.

Списъкк с одобрените:

Училище  Населено място

„Национална Финансово - Стопанска Гимназия “ София

Киндер Кодер - Частен кръжок по програмиране Свиленград

СУ“Неофит Рилски“ Долна Баня

ПГЕЕ“К.Фотинов“ Бургас

СУ „Иван Вазов“ Вършец

ЧЕСУ Дорис Тенеди София

ЧПГ „АК – Аркус“ ЕООД Велико Търново

ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ Бургас

ОУ „Иван Вазов“ Алдомировци

СУ „Христо Ботев Карнобат

СУ „Васил Левски“ Карлово

Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ Добрич

Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ Силистра

СУ „Петко Рачов Славейков“ Видин

Основно училище „Никола Обретенов“ Русе

Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“ Благоевград

ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ Хасково

Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ Габрово

Сподели!

Свързани статии