За четвърта поредна година ФРГИ и развойния център на SAP в София търсят мотивирани учители, които да изградят отбор по роботика в училището, където преподават.

Конкурсът е по програма „Роботика за България“. Програмата подготвя и организира училищни отбори по роботика в концепцията FIRST LEGO Leaguе, като по този начин цели по забавен и интерактивен начин да насърчи интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип като истински изследователи.

Конкурсът е отворен за учители от цялата страна, като един менторски екип на училищен отбор по роботика следва да бъде съставен от двама учители – преподаватели в едно и също училище.

Одобрените менторски екипи ще получат специализирано обучение, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, оборудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstormeducations 45544 и състезателнo поле и възможност за участие във финалното състезание по роботика в София.

Ученици от Видин спечелиха национално състезание по роботика

Кандидатстването става чрез изпращане на попълнени документи за кандидатстване на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org в срок до 1 октомври.

Програма „Роботика за България“ стартира през 2015 г. по идея и инициатива на развойния център на SAP в София и се реализира съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. В резултат от програмата към днешна дата у нас има най-малко 700 ученици на възраст от 10 до 16 години, които са придобили практически умения по програмиране и съответно са повишили успешното си представяне в училище.

Разделени в училищни отбори по роботика, учениците конструират и програмират роботи, които изпълняват социално значими мисии. Заедно с това учениците разработват и научно-изследователски проекти, свързани с опазване на околната среда. Добавена стойност на програмата са придобитите у децата умения за работа в екип. Инициативата стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и предоставя възможност за учене чрез преживяване. 

Инициативата стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като работи активно с техните учители. Общо 100 учители, съставящи подкрепени 50 менторски отбора в различни училища са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения.

Донка Симеонова: Училищният отбор по роботика е лаборатория за успех

Програма „Роботика за България“ е част от инициативите на SAP в подкрепа на българското образование и реализирани съвместно с ФРГИ. През годините инвестициите в образованието донесоха на SAP и ФРГИ редица отличия и награди. През 2018 г. Център за приобщаващо образование награди SAP за бизнес, подкрепящ българското образование. Българският форум на бизнес лидерите отличи компанията в категория „Инвеститор в обществото“ през 2017 г. През 2015 г. двете организации бяха отличени с приза за най-добро сполучливо партньорство между бизнес и НПО на наградите „Най-голям корпоративен дарител“ на Български дарителски форум.

Кандидатствай

Сподели!

Свързани статии