„Не си играй с яденето!“ – всеки родител пропищява ушите на децата си с тази фраза. Учените, обаче, съветват да спрете с тази забрана. Те стигат до заключение, че ако детето играе с плодовете и зеленчуците, ще е по-склонно да ги опита. Според тях, тези хлапета, които получават разрешение да пипат и мачкат спанака, краставиците, бананите и доматите, по-късно ги включват охотно в яденето си. Резултатите от проучването, публикувани в престижното списание Appetite, доказват, че сензорните игри помагат на малчуганите да преодолеят негативното отношение, което имат към някои храни.

Сдружение „Знание“ – Ловеч предугаждат това и реализират с подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, проекта си „Мисия: Здрави деца“. Всичко започва с уъркшоп с 22-ма участници – родители на деца на възраст от 3 до 7 години, които решават да използват полезни продукти и готвят здравословно. Дискутирани са различни методи на готвене, изграждане на здравословно хранително поведение при деца, споделяне на опит между родителите. В практическата част участниците имат възможност да изготвят примерно меню и да приготвят здравословен десерт. Организиран е конкурс „Най-здравословната рецепта за моето дете“, чрез който са сбрани са 52 рецепти на родители. Те се събрани в специална книжка, публикувана в тираж от 300 копия и разпостранена в рамките на последващите събития.

Успешният завършек на проекта бе отбелязан със здравословно шоу с над 120 участници – деца, родители, преподаватели и представители на различни институции. Те имаха възможност да участват в различни игри и състезания и по този начин да покажат знанията си в областта на здравословното хранене. Децата се забавляваха с игрите „Цар на пазаруването“, „Познай плода“, „Полезна чиния“, „Кое на какво прилича“ и др. В отборни състезателни игри дете -родител се насърчи, както сръчността и креативността, така и екипността и отборният дух.

zdravi-deca-3.jpg

Наред с игрите участниците имаха възможността да опитат от здравословните ястия и десерти, приготвени от родителите, отличени в конкурса „Най-здравословната рецепта за моето дете“. Всяко едно от ястията бе представено отново в екип дете - родител, като малчуганите разказваха за преживяването по време на съвместното готвене, пееха тематични песни, изброяваха продуктите или просто даваха кураж на мама или тате да опишат подробно рецептата и вкусовите качества на ястието.

Шоуто бе разнообразно с пъстротата на различни съпътстващи акценти:

• Фото-изложба „Какво закусват децата по света“

• Информативни табла „Подправките“

• Щанд за „Здравословна „татуировка – плод или зеленчук?“

• Информационен щанд – книжка с рецепти, информационни брошури и друга информация

През заниманията по проекта преминаха общо 200 деца на възраст от 3 до 7 години с техните родители, които бяха ангажирани с мисията да създадат здравословна среда за хранене на малките палавници.

С този проект в Община Ловеч бяха поставени основите на един успешен модел за формиране на навици по балансирано хранене при децата, така че те да получават най-доброто за своето здраве. Често се счита, че здравословния начин на живот е скъпо и трудоемко занимание, но екипът на проекта успя да обори тази представа. В многообразните дейности родителите, отговорни за готвенето и пазаруването, дори и сами се увериха, че и с ограничен бюджет е възможно да се приготвят вкусни и здравословни ястия. Целенасочената работа в една детска градина, с наличие на деца от уязвими групи, мотивира самата образователна институция да продължи дейностите, свързани с насърчаването на здравословния начин на живот сред младите семейства.

Екипът на сдружение „Знание“ – Ловеч доказа ползите от подобен проект и огромната нужда от повече дейности, насочени към и с активното участие на с деца, родители и педагози. По този начин родителите добиват все по-голяма увереност в себе си и се чувстват по-сигурни, че правят нужното за развитието на децата си. Привличането на външни експерти към проекта и включването им в образователните дейности на детската градина, пък доведе до повишен интерес у децата към заниманията и подобри мотивацията им за опознаване на нови неща.

zdravi-deca-2.jpg


Доказателство за успеха и позитивния отзвук сред местната общност за всяка една от дейностите по проекта е изявената подкрепа и желание от Община Ловеч инициативата да се утвърди като дългосрочен проект, а здравословното шоу да се превърне в ежегодно събитие. Вече е заявен интерес и от други детски градини в град Ловеч за организиране на подобни занимания с техни възпитаници. Очаква се също част от дейностите да бъдат репликирани също и в община Луковит.

Ето защо „Мисия: Здрави деца“ продължава напред с ентусиазъм и увереност в правотата на избрания път.

Сподели!

Свързани статии