Повече места за среща с природата, повече дървета, по-чист въздух и по-високо качество на живот. Това е мечтата на жителите на град Търговище. Особено през последните години, когато в града процъфтява тежката промишленост, а заедно с това се увеличава броят на хората с респираторни заболявания.

Почти във всяко семейство има поне един болен. Хората осъзнаваха, че това е в резултат от замърсяването на въздуха в града и инициативата да се справим с него дойде от тяхна страна. Много често в неформални разговори с моите съграждани сме обсъждали какво може да направим, за да променим средата, в която живеем. Така се роди идеята за проекта „Засади дърво или плати“., така описва началото Мирослава Маринова от Родителска организация „Заедно за децата на Търговище“, която е ръководител на проекта.

„Засади дърво или плати“ стартира през ноември 2017 г., благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Проектът не предлага еднократно решение за справяне със замърсяването на въздуха, а си поставя далеч по-амбициозна цел – да накара жителите на Търговище да мислят и действат екологично. Затова основната цел на инициативата е да бъдат предизвикани гражданите да засадят дърво, или да дарят средства, които да се използват за оборудване на зелени кътове за отдих.

Справянето с този проблем изисква дългосрочни усилия и не може да се разреши за няколко месеца, в рамките на един проект. Изискват се дългосрочни, индивидуални действия за постигане на общото благосъстояние на града ни. Ето защо най-важното за нас беше да ангажираме гражданите, да ги убедим, че само с общи усилия можем да подобрим средата на живот и да създадем условия за по-чист въздух и приятни места за отдих на открито“., продължава Мирослава.

Проектът набра популярност още през декември 2017, когато се провежда акция по засаждане на 50 дръвчета и флашмоб. Тогава близо 50 доброволци засаждат 50 дръвчета от вида топола. Дърветата са засадени по поречието на река Сива в Търговище. Акцията е заснета с дрон, за да привлече вниманието и на по-младите жители на града.

Кадри от акцията са включени и във видео предизвикателството „Засади дърво или плати“, разработено по проекта. Над 2000 граждани и институции от Търговище са предизвикани да засадят дърво или да дарят средства за обособяване на зелени кътове за отдих. Предизвикателството е актуално и към днешна датата, а до момента в него са се включили над 500 души. Ежедневно нараства и броят на гражданите публикували видео в социалната мрежа как засаждат дървета, към момента броят им е над 100. Най-активните граждани са отличени от организаторите по време на хепанинг по повод Деня на земята – 21 април. Хепанингът е включен в културния календар на общината и привлича над 200 участници.

2-tg.jpg

„Благодарение на проекта успяхме да активизираме не само отделните граждани, но и много институции и организации, които приемайки предизвикателството да засадят дърво, допринесоха за качеството на въздуха, а теренът, който беше залесен по време на груповата акция, ще остане за ползване от жителите на града за дълги години. Добавена стойност е това, че гражданите инициират и други активности, свързани с чистотата на въздуха в нашия град, като например поставяне на табло, което да информира за замърсеността на въздуха.“, категорична е Мирослава.

Освен че допринася за повишаване на качеството на живот в града като активизира гражданите, проектът подпомага социализацията на 9 деца със специални образователни потребности от Търговище. Заедно със своите родители децата изработват предмети, с които да бъдат оборудвани зелените пространства за отдих. До момента са изработени дървени къщички за птици, табели с еко послания и саксии, които в края на проекта ще бъдат поставени в обособените зелените пространства за отдих.

1265x775_30x8_3-tg.jpg

Всички участници в ателиетата са деца на членове на Родителската организацията. Работата беше много полезна за тях, даде им възможност да допринесат за развитието на града и да се почувстват значими.“, споделя Мирослава.

Така, чрез проекта „Засади дърво или плати“ от Родителската организация „Заедно за децата на Търговище“ потвърждават, че всеки може да допринесе за промяната в местната общност. Всеки гражданин с индивидуалните си действия, може да бъде решението на общия проблем.

Сподели!

Свързани статии