Младежка банка дава шанс на младите хора да променят това, което не им харесва

Кюстендил посреща жители и гости още по-цветен и още по-приветлив. Причината е обновеното кръгово кръстовище на входа на града, което група младежи превръщат в истинско произведение на изкуството. Това всъщност е един от проектите, който финансират от Младежка банка Кюстендил през 2018 г. Средствата са набрани от дарители.

5a.jpg

Това, което правят Младежките банки е да набират средства от дарители и след това финансират идеите на млади хора от града. В екипите на Младежките банки също участват младежи, защото най-добре познават нуждите на своите връстници. Най-общо младежи работят в подкрепа на други младежи, а всички заедно – за превръщане на училището, квартала, града в едно по-добро място за живеене. Често сферите, в които Младежките банки финансират проекти са: образование, спорт, култура и изкуство, екология и активен начин на живот.

„Младежка банка дава шанс на младите хора да променят това, което не им харесва. Да се научат да организират сами събития, да проявяват инициативност, да променят нещо в града, а не да се оплакват. „Кръговото“ е вторият проект, който финансирахме за 2018 г. и се чувствам истински щастлива, че можем да допринесем нашия град да бъде още по-красив.“, споделя Виктория Нешева, координатор на Младежка банка Кюстендил.

Инициативата дава възможност на младите да бъдат активно въвлечени в живота на общността и показва, че техния глас не само се чува, но и заобикалящата ги среда наистина зависи от тях. Така „Младежка банка“ създава следващото поколение активни граждани. От една страна младежите в екипа на Младежката банка развиват важни умения за привличане на съмишленици, за набиране и разпределяне на средства, комуникационни умения, както и опит в мониторинга и оценката на финансираните идеи. От друга страна – работата на Младежката банка стимулира младежката общност не само да предлага решения за справяне с различни проблеми на местно ниво, но и да се ангажира с тяхното разрешаване.

3a.jpg

Програма „Младежка банка“ се финансира на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Програмата стартира у нас през 2012 г., а от тогава до сега, ФРГИ е обучила повече от 350 младежи в управлението и развитието на дарителски програми. Обучените младежи са привлекли повече от 600 свои връстници като доброволци в екипите на Младежките банки. На национално ниво сумата набрана от Младежките банки надвишава 270 000 лв. С всички тях младежите са подкрепили близо 180 идеи на свои връстници. Проектите, финансирани от Младежките банки са достигнали до повече от 500 000 младежи от цялата страна. През последните години моделът Младежка банка придобива все по-голяма популярност както на местно ниво, така и на национално. 

Ако вие сте гражданска организация, работещи с младежи, или неформални младежки групи и желаете да допринесете за подобряването на заобикалящата ви среда, можете да кандидатствате в конкурса по програма  „Младежка банка“. Повече подробности, тук.

Сподели!