За четвърта поредна година стипендиантската програма “Study iT First” е отворена за мотивирани хора с интерес в сферата на информационните технологии. Програмата подкрепя таланта и уменията на студенти по ИТ, в първи курс на обучение, както и тяхната професионална реализация. До момента програмата е изградила общност от 25 проактивни младежи, които не само се фокусират върху академичното си представяне, но и работят за усвояване на работни практики в реална среда. Към днешна дата, програмата търси следващите стипендианти, които да станат част от тази общност.

Ученето е първо

Отчитайки необходимостта от добра теоретична подготовка и схващане на проблематиката в цялостна концептуална рамка, „Study iT First“ поставя основен акцент върху академичното образование. Програмата подпомага стипендиантите с месечна стипендия в размер на 400 лв. за една академична година.

„Често студентите започват работа още в първи курс и в повечето случаи тази работа не е по-специалността, в която са ги приели да следват. Разбира се има и такива, които директно започват да работят по специалността. Съгласен съм, че нищо не може да те подготви по-добре за работа от практиката, но теорията и базовите понятия, на които тя се изгражда за незаменими за общото разбиране на проблемната материя. Програмата ми помогна да наблегна на ученето, като същевременно ми осигури финансиране и не по-малко важното възможност да натрупам опит по специалността.“, разказва един от стипендиантите.

news_main_3047_45.jpg

Работни практики с личен ментор

Освен, че стимулира усвояването на теоретични знания, програма „Study iT First“ подкрепя стипендиантите в придобиването на практически умения, като осигурява реална работна среда и менторство. Заедно със своя личен ментор, служител на компанията, стипендиантите има възможност да работят по реални проекти.

„Като цяло за мен програмата е една здрава основа, която ми позволи да се концентрирам върху образованието си и паралелно да се развивам като специалист, като двете никога не си пречат. Едно от най-хубавите неща е, че имам ментор, с когото мога да обсъждам всичко на комфортно и неформално равнище. Той е специалист, който всеки ден се занимава с реални проекти в една от най-големите компании в бранша. От него научих много неща – актуални практики, организация на екипите и изобщо какво е да бъдеш програмист.“, допълва впечатленията си друг стипендиант.

study_1_.jpg

Стаж по специалността

След приключване на академичната година, програмата предоставя възможност летен стаж по специалността и възможност за старт на кариерата в SAP. Стажът надгражда придобитите знания и умения и създава мотивираща среда, в която младежите да се докоснат изцяло до работата в компанията.

„На стажа научих много технически детайли, нещо ключово беше възможността да работя върху актуален проект, който да влиза в истинска употреба, и който включва няколко съвременни технологии. Научих някои от концепциите в организацията на екипите и тяхната дейност в една софтуерна компания, разбрах, колко приятна е обстановката в SAP и придобих ценен опит. Най-предизвикателното нещо беше да работим в срокове. Естествено в началото беше по-трудно, но менторите ни помогнаха да се научим да разпределяме задачите си, за да се справяме навреме. Стажът ми беше уникална възможност да създам контакти с хора от бранша, в който искам да се развивам.“, категоричен е един от стипендиантите.

_DSC4618.jpg

Ако искаш да станеш част от програма “Study iT First”, кандидатствай до 10 октомври 2018 г. тук.

Сподели!