Дата: 15 May 2013, 00:00

­

Подкрепете проекти от областта на културата и образованието на четвъртото издание на Дарителски кръг "Развитие" на ФРГИ в София!

Покана за интересен филм, открито четене на любима книга, идея за приобщаване на деца със специални образователни потребности чрез театрални представления или посещение на арт седмицата на „София Прайд 2013“.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ви кани на 15 май от 18:30 часа в Телефонна палата в София, ул. „Гурко“ 4, (входа вляво), ет.5, където дарителството ще срещне идеи в областта на културата и образованието. За да присъствате на събитието моля, потвърдете предварително на 02/954 97 15 или на мейл wcif@wcif-bg.org . Проектите, които ще очакват вашата подкрепа са:

„Предай нататък или заедно е по-лесно“

 „Заедно сме”, УН „Св. Пантелеймон”, село Паталеница, област Пазарджик

 Училищното настоятелство в Паталеница заедно с директора Никола Колев са хора, които искрено вярват, че общите усилия и постоянната работа ще помогнат за по-лесната и трайна адаптация и реализация на децата със специални образователни потребности. В тази връзка проектът „Заедно сме” показва оригинален и изключително ефективен подход за интеграция на тези деца, чрез средствата на театралната игра.

До декември, тази година ще се подготви театрален спектакъл с участието на деца със специални образователни потребности (СОП) и техни съученици от ОУ „К. Величков”, в село Паталеница. Заедно с това ще има и друго театрално представление с трима възпитаници със специални образователни потребности от дом „Вяра, Надежда и Любов”, от близкия град Пазарджик.

Най-важният резултат от проекта е увереността, че всички са равностойни участници в училищния живот и заедно могат да развиват таланта и уменията си.

 

„Книгата – повод за забавление, игра, приятелство“ 

Креативност, творчество, игра - Сдружение „Бъдеще за нас”, град Лясковец, Великотърновска област

 Механичното преподаване в училище и прочитането на книга без да се докоснеш до съдържанието й е проблем не от днес. Затова ние разработваме проекти за развиване уменията за четене на нашите деца. Свободното време през лятната ваканция предоставя възможност на децата да прочетат и разберат написаното. Общуването с книгата отключва въображението им, текстът формира усет към езика, ритъмa, смисълa. Художественото оформление на детската книга формира естетика у детето. Ще рисуваме откъси от книгата, ще изработваме кукли-герои, както и ще разиграваме  любими откъси. Опитът ни показва, че в групите се включват деца от различни етноси и успешно работят заедно. Така разбират, че четенето помага да общуват с другите. Разполагаме проекта през месеците юни, юли и август. Ще четем на открито в парка и всеки желаещ да се включи в четенето е добре дошъл.

 

„Нашият свят и ти“ 

Трети фестивал на алтернативното кино „Защитени светове”, Народно читалище „Марица 2008“, село Районово, област Хасково 

Ние знаем, че важно да се говори за красотата на нашата природа, за да се възпитава отговорно отношение към всичко, което ни заобикаля. За да стигнем до повече хора ще го направим със средствата на киното.

В началото на юни за трета поредна година село Райново ще се превърне в голям киносалон. Фестивалът на алтернативното кино ще популяризира филми с основна тема – екология. Филмовата програма ще включва нискобюджетни документални филми изработени с много ентусиазъм от млади хора с отношение към опазване на природата.

 

„Послания със смисъл“ 

София Прайд Арт Седмица на Организационния комитет на София Прайд ще се проведе от 17 до 21 юни под мотото: „Различни хора – равни права“.

Изкуство за социално включване на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) и повишаване на многообразието в културата, изкуството и обществените пространства са основните цели на арт седмицата, която предхожда най-голямото публично събитие в защита на човешки права у нас – София Прайд. 

Програмата на София Прайд Арт седмица включва прожекции на филми със свободен достъп в лятното кино Арт Спейс, изложби на открито, модни дефилета, също така отворени дискусии относно смисъла на посланията, които обществото чете по отношение на ЛГБТ хората. 

Потвърдилите присъствие поемат ангажимента да подкрепят минимум един от проектите с 50 лева. Ако нямате възможност да присъствате, но желаете да дарите за някой от по-горните проекти, можете да го направите чрез банков превод (на сметката в лева), виртуален ПОС терминал или като изпратите представител на събитието. Ако имате върпоси, моля свържете се с ФРГИ на 02/954 97 15.

Дарителски кръг „Развитие”, създаден от ФРГИ през май 2012 г., е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). ФРГИ е лицензиран партньор на британската организация в разпространението на дарителски кръгове в България.

Сподели!