Дата: 25 Sep 2017, 00:00

От 18 септември пътуващата изложба „Пазители и традиции“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ може да бъде видяна в Регионална библиотека „Георги Раковски“, град Ямбол.

 Изложбата включва 20 снимки, представящи забравени традиции, обичаи, празници и фестивали от миналото на българина. Автор на снимките е фотографът Радич Банев. Фотографиите са вдъхновени от 20-те проекта, подкрепени  през 2014 година по програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всеки един от проектите цели съхраняване на културното наследство от различни райони на страната.

Официалното откриване ще се състои на 25 септември, когато ще бъде излъчен и филмът „Където свършва пътят“ на режисьора Иван Николов. Филмът също е вдъхновен от инициативите, подкрепени по програма „Живо наследство“ и представя историята на три преселени български семейства, избрали трудния път на опазване на миналото и традициите. 

Изложбата „Пазители и традиции“ дава отговор на въпроса кои са съвременните пазители на традициите,  защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани.

До момента пътуващата изложба е видяна от над 80 000 души в София, Кюстендил, Шумен, Добрич, Бургас, Варна, Силистра, Търговище, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Сливен и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран, Сейдол, Ясен.

 Снимките, включени в изложбата са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014", организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на едноименната програма.

 Повече за проектите, реализирани по програмата, можете да научите от виртуалния музей „Живо наследство“.

Сподели!

Свързани събития