Общо 16 учители, по двама от всяко училище, ще бъдат подкрепени да създадат училищен отбор по роботика, благодарение на програма „Роботика за България“. Учителите са от 8 различни училища в 7 града на страната. Очаква се в отборите на бъдат ангажирани над 40 деца на вързаст между 10 и 16 години.

Учителите ще получат детайлно обучение, както и 6-месечна виртуална подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League. Всеки отбор получава и оборудване – комплект Lego с програмируем модул – SPIKE Prime, състезателно поле, както и възможност за участие във финалното състезание в края на следващата учебна година.

Освен това, новите отбори ще имат възможност да присъстват на тазгодишния фестивал по роботика, който ще се проведе в средата на месец юни. По този начин ще могат да обемнят идеи и практики с по-опитните отбори, подкрепени в предишни издания на програмата.

Екипите, които получават подкрепа в тазгодишното издание са избрани след предварително проведен конкурс.

Списък с училищата, които получават подкрепа:

  1. Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас
  2. СУ „Владимир Димитров - Майстора”, Кърджали
  3. 120 ОУ „Георги Сава Раковски“, София
  4. СУ „Антим I”, Златоград
  5. ПГ „Генерал Владимир Заимов“, Сопот
  6. ОУ „Неофит Рилски”, Габрово
  7. СУ „Симон Боливар”, Пловдив
  8. 55 СУ „Петко Каравелов“, София

Повече за програма „Роботика за България“

Програмата „Роботика за България“ е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите. Тя е насочена към ученици между 10 и 16 години, както и към техните учители.

Програмата подкрепя мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като за целта осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.

Така програмата си поставя за цел да създаде навици от ранна детска възраст за работа в екип. Заедно в група учениците конструират и програмират роботи, които изпълняват социално значими мисии, разработват своите първи научно-изследователски проекти. Философията на инициативата е децата да научават нови знания чрез преживявания.

Сподели!

Свързани статии