Инициативата „Журналисти в училище“, проведена тази година изцяло в онлайн формат, поради обявените епидемични мерки и социална изолация, приключи успешно през изминалата седмица. Въпреки извънредното положение и натовареността на учениците, екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ), домакин на фонд „Валя Крушкина“, намери начин да проведе виртуално срещите, използвайки онлайн платформа за конферентни разговори.

Партньор на „Журналисти в училище“ 2020 тази година беше БТВ. В период на изключително натоварване на екипите, медията откликна на поканата ни да реализираме и популяризираме съвместно „Журналисти в училище“ и така по един нетрадиционен начин влязоха отново в домовете на стотици български ученици и техните учители.

Ето кои са журналистите, взели участие в тазгодишното онлайн издание на "Журналисти в училище".

В продължение на 3 поредни седмици ФРГИ организира срещи между 8 журналисти на BTV призьори от различни издания на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“, с над 300 ученици от 7 населени места в страната. В рамките на 20 учебни часа те отговаряха на всички въпроси, зададени им от заинтересованите младежи. Все толкова актуална се оказа темата за фалшивите новини и как може да им се противодейства, особено в момент на пандемия. За учениците бе интересно да чуят журналистите, които ежедневно се сблъскват с хората на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Други теми, които се дискутираха по време на срещите, бяха свързани със самата професия „Журналист“. Въпрос, който присъства в почти всеки разговор, беше дали е необходимо да имаш висше образование по журналистика, за да практикуваш професията, а изводът направен в края на Инициативата е, че много от журналистите имат различно образование, което често им помага в професията.

Журналисти, споделиха разнообразни вълнуващи истории, понякога тъжни, а друг път смешни, част от работата им, с което впечатлиха младите участници, техните учители и организаторите.

По време на срещите се усещаше известно разочарование от невъзможността те да се случват на живо, тъй като при присъствените разговори емоциите са много по-силни, а дискусиите – по разгорещени. У всички участници остана надеждата за шанс да се видят в класните стаи, когато кризата с пандемията отмине, в през следващото издание на Инициативата.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. Освен това повдига темата за фалшивите новини сред подрастващите и начините, по които да ги разпознават. През годините инициативата е обхванала над 33 500 ученици в над 50 различни български града.

„Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!

Свързани статии