„Запознайте се и програмирайте“ стартира в 3 български града

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ започна на 5 октомври в 3 български града

В Смолян повече от 200 деца и младежи влязоха в света на програмирането по вълнуващ начин. Успешно реализирани специалисти в ИТ индустрията се връщат в родния град, за да разкажат за своите професии и вдъхновят над 30 младежи да изберат ИТ за своя кариера. Други ще участват тематичен филмов маратон „System Error“. В продължение на 10 дни от 5 до 14 октомври в Младежкия център в Смолян всеки ден ще се излъчва по един вдъхновяващ интереса към програмирането филм.

В интерактивни работилници по програмиране участваха повече от 20 младежи от град Брегово. Освен че се запознаха с основните езици за програмиране и как се пише код, младите хора участваха в различни ролеви игри, където демонстрираха логично мислене.

В първия ден на инициативата в Русе бе даден старт на събитието „Дизайн на игри - дигитално рисуване на герои“. Близо 30 младежи направиха първите си стъпки в областта на дизайна на графичен таблет.

Събитията се организират от местни граждански организации с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup Европа в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“ 2019 г. Инициативата се провежда по време на Европейската седмица на програмирането и продължава до 20 октомври.

Очаква се у нас да се проведат още 80 събития в различни населени места в страната, които да подготвят повече от 3000 деца и младежи за утрешния дигитален свят.

На Европейско ниво инициативата обхваща над 2000 събития в 25 страни. Организатор за всяка страна е местна организация, партнираща на TechSoup Global. За България това е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ като единствен партньор на TechSoup.

Снимка: От събитието Back to school as a Programmer на Асоциация „Нови хоризонти", Смолян

Сподели!

Свързани статии